Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbane baštovanke
  • 25.05.2020. 09:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Pećani

Bašta je kutak za odmor i značajna dopuna kućnom budžetu

One žive u gradu, a srcem su na selu. Uspjele su spojiti urbano i ruralno. Pored zgrada zasadile su bašte i vrijedno uzgajaju voće i povrće pored svojih ulaza. One su urbane baštovanke, koje se bave organskim uzgojem i na taj način značajno povećavaju kućni budžet.

Foto: Gordana Vila
  • 522
  • 237
  • 1

Ideja urbanog baštovanstva u prijedorskom naselju Pećani davno je zaživjela, ali interesovanje stanara okolnih zgrada nije uvijek bilo isto. Međutim, onda se dogodila pandemija virusa korona, koja je, između ostalog, u prvi plan istakla značaj uzgoja domaće hrane. Tako su ponovo i u znatno većem obimu ovog proljeća počele da oživljavaju pećanske bašte. Skoro da nema ni pedalj slobodnih oranica, smještenih uz ovo naselje, koje nisu zauzete. Parcele su podijeljene među stanarima okolnih zgrada i svako ko želi, može ovdje da uzgaja voće i povrće.

Koprivino đubrivo odlično djeluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

"Moja majka nekada je sijala ovdje, a evo ima već sedam godina, sijem i ja nedaleko od svoje zgrade. U bašti imam sve, od luka, salate, paradajza, kupusa, paprike, cikle, blitve, mrkve, malina, nema šta nemam. Uzgajam sve što mogu i nemam potrebe da to kupujem. Bude dosta svega i za mene i za druge. Donosimo vodu s pumpe i ovdje dnevno provedem minimum tri do četiri sata", priča baštovanka iz prijedorskog naselja Pećani, Zorica Zorić, koja, kako kažu komšije, pomaže kome god stigne.

Domaća hrana, bez upotrebe hemije

A prijedorske baštovanke posebno vode računa o tome da se njihove porodice hrane zdravo. Ne koriste pesticide, već isključivo prirodne načine zaštite.

"Ja ne koristim ništa hemijsko, nikakve pesticide. Međutim, biljke prskam svaki treći dan s tri domaća preparata. Napravim preparat od 10 litara vode i koprive ili od  litra mlijeka i 10 litara vode i malo maslinovog ulja ili treći od 50 grama sode bikarbone i 10 litara vode i jednim od ovih prepata tretiram biljke svaki treći dan. Isključivo koristim  humus i stajsko đubrivo i sve je organsko i zdravo", priča povrtarka iz ovog prijedorskog naselja, Vinka Topić.

Najbolje je ono što je domaće uzgojeno

Većina prijedorskih urbanih poljoprivrednica je nezaposlena tako da im je uzgoj domaćeg voća i povrća, značajna dopuna kućnom budžetu.

"Ovdje ima 19 bašti, a ima nas svih generacija. Među nama ima i mladih, ali, recimo i jedna baka od 90 godina.  Skoro svi smo nezaposleni, penzije su male, a dadžbine velike pa nam ovo stvarno dobro dođe. Ja sam se u ovu zgradu pored bašte doselila pretprošle godine i odmah sam odlučila da sijem. Ovdje sam svaki dan, imam dvoje maloljetne djece, suprug mi je preminuo, tako da nemam ovu baštu, stvarno ne znam šta bih. A da bi se nešto ubralo, mora da se radi", priča mještanka Pećana, Milja Ejić.

Bašta je više od uzgoja povrća

A boravak u ovim baštama, liječi, kažu stanarke okolnih zgrada. Za njih su one, više od hrane, mjesto su gdje odmaraju dušu, druže se, popričaju, popiju kafu. Tako uz svaku parcelu možete vidjeti i klupe sa stolovima u hladovini, koje služe za predah.

"Moj vrt za mene je specijalno mjesto, tu obožavam da boravim, tu se odmorim i zaboravim na sve. To je mjesto gdje se fizički umoriš, ali zato psihički odmoriš. Manje gledam vijesti, a više ovdje boravim i od kada tako radim, mnogo sam srećnija", objašnjava nam Zorica.

Mjesto za proizvodnju, ali i odmor

Penzionerka Vinka kaže da pored bašte ima i svoj kutak za odmor, kao i alatnicu, koju je sama napravila i u kojoj ostavlja motike i sve ostalo.

"Ovo mi je i radno mjesto i kafić i hotel. Kada se umorim od rada, sjednem da se odmorim popijem kafu, bagrem mi miriše, božur procvjetao, a sama sam napravila i kućicu za alat. Ovo je moj bijeg od pandemije. Dođem ujutro u osam,  odem kući uveče u sedam. Donesem tu uštipke, ručak u šerpi, kafu  i uživam u pogledu na moj grah, mahune, krompir, paprike, paradajz, blitvu, ciklu, krastavac", ponosno nam priča Vinka.


Fotoprilog


Tagovi

Urbane bašte Bašte pored zgrada Domaća hrana Zorica Zorić Vinka Topić Urbane poljoprivrednice Milja Ejić Kutak za odmor


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P