Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stroj mjeseca
  • 11.08.2021. 12:00

Alpego rotodrljače s Twin-Force Max sustavom idu i do 40 cm dubine

Ove superprofesionalne rotodrljače omogućavaju bolju obradu tla pri većim brzinama zbog posebno dizajniranih rotora koji imaju veću propusnu moć za razliku od tradicionalnih.

Foto: Renata Prusina
  • 604
  • 277
  • 0

"Prinosi su mi zahvaljujući ovakvoj pripremi tla veći 20 do 30 posto“, procjenjuje Hrvoje Šimić, mladi poljoprivrednik iz Bjeliševca kod Kutjeva, u susjednoj Hrvatskoj, koji na obiteljskom imanju s ocem Željkom obrađuje ukupno 70 hektara i to ratarskih i povrćarskih kultura. Od ratarskih tu su pšenica, ječam merkantilni i sjemenski, zob, kukuruz i soja, a od povrća uzgajaju kelj, cvjetaču i kupus te krumpir i lubenicu.

I jedne i druge, a posebice ove druge, su vrlo osjetljive na kvalitetnu predsjetvenu pripremu tla koju nagrađuju većim prinosima, pa je Hrvoje kupio Alpego Rotodent RmaX.

"Osim potrebne dubine obrade, koja je kod ove rotodrljače veća nego kod ostalih, što baš povrću i treba, njena je prednost i u tome što može ići u različita tla s jednakom kvalitetom. To je bio još jedan razlog zašto smo se odlučili za nju“, kaže i pojašnjava kako na pojedinim lokacijama imaju pjeskovita, ali na nekim i glinovita tla. "Ovo je za naše podneblje top“, kratko i jasno će.

Dodaje kako je stroj jak i moćan pa njegov traktor s 240 konjskih snaga čini optimalan agregat.

"U poljoprivredi uvijek 'fali dana', pa nam je važno da sve radove stignemo odraditi na vrijeme, što nam ovaj stroj uvelike olakšava. Pogotovo sada kad je vrijeme žetve žitarica, a mi moramo početi saditi kasni kupus. Ovakva priprema tla nam je velika ušteda vremena“, zaključuje 25-godišnji poljoprivrednik koji je u ovu investiciju uložio vlastita sredstva.

Kvalitetna obrada raznih tipova tala

Patentirani Twin-Force Max

Školska definicija kaže da su rotodrljače priključni strojevi za dopunsku obradu tla čiju su radni organi klinovi ili noževi različitih oblika, a primjenjuju se za predsjetveno usitnjavanje tla, razbijanje pokorice i pokrivanje sjemena nakon sjetve. No, ovaj su u začetku vrlo jednostavan stroj, različita poboljšanja i inovacije digle na višu razinu. I nije svaka rotodrljača ista. 

"Alpegova je posebna. Ovaj cijenjeni talijanski brend je poznat po izuzetno kvalitetnim podrivačima, rotodrljačama i frezama, a zatim i po malčerima, gruberima i sijačicama. Za svaki ovaj stroj oni imaju patent i priču zašto su u tome najbolji“, kaže nam Ivan Šarić, mag. ing. agr., direktor tvrtke Agritech Šarić, koja je uvoznik i distributer Alpego priključnih strojeva čiji je patent za Rotodent model Twin-Force Max sustav osvojio brojne nagrade za inovacije na međunarodnim sajmovima.

Inače, osnovni dijelovi svake rotodrljače su rotirajuće glave s noževima, daska za ravnanje koja vraća velike komade zemlje natrag na ponovno usitnjavanje te valjak za ravnanje tla. Baš takva je i Alpegova. Pa u čemu je tajna?

Tajna je u unutarnjem mehanizmu rotirajuće glave (Foto: Alpego)

"Tajna ovih superprofesionalnih strojeva Rotodent RmaX je u njihovim rotorima koji su 'spušteni' te u unutarnjem mehanizmu gdje su dva međusobno povezana u zajedničkom kućištu od lijevanog čelika. Snaga i moć koja proizlazi iz ove tehnologije čini ih brojem 1!“, pojašnjava Šarić i napominje kako svaka osovina rotora umjesto kugličnih koristi međusobno povezane konusno-valjkaste ležajeve.

Što se kvalitete tiče, za bolje znalce dovoljno je reći da se radi o Timken samopodmazujućim ležajevima.  

Višestruke prednosti

Ova konstelacija zahvaljujući nagrađivanom Twin-Force Max sustavu rezultira povećanjem radnog prostora noževima odnosno radne dubine do čak 40 cm, 10 cm više od uobičajenih mehanizama. Naime, inženjeri Alpega su rotore spustili niže i tako dobili veću propusnu moć noževa u ovom položaju, pa stroj ima i veću radnu brzinu te pri tome sam stroj zahtijeva manje potrebne snage traktora. Usput, optimalna snaga traktora za rad s ovim priključnim uređajima je od 120 do 360 KS.

"Poznata je stvar kako ovi priključni strojevi najviše naprežu traktor, no kod Alpego modela, zahvaljujući novom sustavu, naprezanja su svedena na minimum“, komentira direktor tvrtke zastupnika, pojašnjavajući kako osim povećanja izdržljivosti i snage, Twin-Force Max omogućava jednostavnije održavanje stroja, i na koncu, najvažnije, bolje miješanje i usitnjavanje tla.

Šarić posebno ističe vrlo robusan i jak reduktor. Naime, zamjenom položaja promjenjivih zupčanika, moguće je imati na raspolaganju nekoliko omjera rotacije rotora, piše u "uputstvima za upotrebu". Ova promjena brzine vrtnje omogućuje postizanje što boljeg učinka drljače u ovisnosti o vrsti tla, brzini kretanja i potrebnom stupnju mrvljenja tla.

Reduktor omogućava promjenu brzine okretnja glava noževa pojašnjava Šarić

Kad smo već kod vrste tla, inženjeri Alpega su posebno ponosni na izuzetnu snagu i izdržljivost svojih strojeva koji mogu raditi i u izrazito nepovoljnim uvjetima, od vrlo kamenitih, preko duboko pooranih, do blatnih tala, što "opravdavaju" činjenicom da su ovi fleksibilni profesionalni strojevi čvrste konstrukcije rađeni od švedskog čelika tvrtke koja inače proizvodi svima poznati Hardox čelik.

Dodatne mogućnosti

Ništa se ne prepušta slučaju. Pa je tako, uz nesalomljivi švedski čelik, ispod reduktora dodatna zaštita od kamena. Prednji štitnici, naime, sprječavaju prodiranje kamena kako ne bi došlo do oštećenja rotora. Ovi štitnici imaju dvojaku ulogu. Ne samo zaštite rotora od trošenja, već i poboljšanja kvalitete rada i učinka mrvljenja tla.

"Što se dodatnih mogućnosti tiče, na raspolaganju su i stalni poništavači tragova s dvije opruge, hidraulični podizni uređaj tzv. hidrolift, nosač za brzo izmjenjivanje noževa od lijevanog čelika, hidraulično podešavanje dubine rada preko valjka, hidraulično podešavanje visine daske za ravnanje te različite vrste valjaka“, navodi Šarić.

Inače, rotodrljače se, kako smo čuli, primjenjuju u ratarstvu, povrćarstvu, ali su posebice prikladne i u vinogradarstvu i voćarstvu.

Mogu se kombinirati u tandemu s drugim radnim strojevima, a inženjeri Alpega preporučuju svoju sijačicu, što ima višestruke prednosti. Tako se u jednom prohodu obavlja i priprema tla i sjetva, a to pak skraćuje vrijeme rada, smanjuje sabijanje tla, te štedi gorivo.

Moguće i slaganje u tandem sa sijačicom (Foto: H. Šimić)

Zahvaljujući paralelogramu za kopiranje terena, moguće je održavanje konstantne visine pa tako i u kombinaciji sa sijačicom pritisak sjetvenih ulagača ostaje konstantan. Održavanje konstantne visine daske za ravnanje u odnosu na tlo omogućuje uređaj za centralno podešavanje visine koji je pričvršćen na stražnji valjak te neovisan o položaju rotodrljače. Poboljšanom kvalitetom niveliranja se smanjuje snaga potrebna za apsorbiranje veće količine tla.

Da ne zaboravimo spomenuti, RmaX modeli dolaze u tri različite širine radnog zahvata - od tri, 3,5 i četiri metra.

Za veće proizvođače DmaX

Na kraju, valja istaknuti i varijantu za veće proizvođače - Rotodent DmaX. Ovaj model Alpego rotodrljače ima veće širine radnog zahvata s, dakako, hidrauličnim sklapanjem na dozvoljenu transportnu širinu. Kod DmaX varijanti je predviđena i mogućnost umjetne inteligencije. Riječ je, naime, o dodatku monitora koji sam prati i podešava stroj – i na radnu dubinu ali i na veličinu čestica usitnjavanja. Za AI-SENSE inteligentni sustav upravljanja DmaX-om osvojili su nagradu za tehničku inovaciju na sajmu EIMA 2018 u Bologni (Italija) i FIMA 2020 u Saragosi (Španjolska).

"Pametna rotodrljača, osim što ukazuje na važne parametre kao što je temperatura u reduktorima te upozorava da je vrijeme za održavanje, ona će si također, kada osjeti da se otpori povećavaju, na neki način olakšati rad. Podignut će ili spustiti valjak ili dasku za ravnanje i slično sve kako bi smanjila otpor i pri tome uštedjela gorivo i trošak održavanja“, kaže na kraju Šarić.


Fotoprilog


Tagovi

Rotodrljača Poljoprivredna mehanizacija Obrada tla Povrćarstvo Ratarstvo


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Agroklub d.o.o. BiH

Halilovići 10, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
e-mail: info@agroklub.ba web: https://www.agroklub.ba