Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo
  • 08.03.2018. 09:00

Žene osnovale zadrugu "Danica" i sad osvajaju tržište svojim proizvodima

Opštu poljoprivrednu žensku zadrugu "Danica" iz Laktaša su osnovala žene sa ciljem ekonomskog osnaživanja, predstavljanjem svoga rada i zajedničog nastupa na tržištu.

Foto: Arhiva čanica zadruge "Danica"
  • 631
  • 84
  • 0

Ekonomsko osnaživanje žena, zajednički nastup na tržištu i predstavljanje proizvoda koje žene proizvode na svojim imanjima bili su razlozi osnivanja Opšte poljoprivredne ženske zadruge "Danica" iz Laktaša. Ideja za osnivanje zadruge nastala je i razvila se među članicama Udruženja žena "Osmjeh žene" iz Laktaša koje su primijetile da veliki broj žena proizvodi razne proizvode: poljoprivredne proizvode i prerađevine, mliječne proizvode, suvenire i tradicionalne rukotvorine.

Zadruga kao mogućnost plasiranja proizvoda na tržište

Zadrugarstvo kao oblik organizovanja omogućilo je ženama da svoje proizvode plasiraju na tržište i ostvare finansijsku dobit od svog rada. Šest žena se okupilo oko ove ideje i 2016-e osnovalo prvu žensku zadrugu na području Krajine. Osnivačice zadruge su: Angelina Bodirogić Vujičić, Danica Bartolić, Draga Rudić, Dragana Vučetić, Ljubica Andrijević i Snježana Kelečević.

Zadruga je svoje aktivnosti posvetila ženama sa sela pošto je najvažniji resurs opštine Laktaši poljoprivredno zemljište i veliki je broj žena koje se bave poljoprivrednom proizvodnjim. Mnogo je žena koje nisu evidentirane na tržištu rada i nisu obuhvaćene programima zapošljavanja, a bave se stočarskom i biljnom proizvodnjom, pripremom zimnice i izradom tradicionalnih rukotvorina. Zadruga omogućuje ovim ženama da izađu na tržište i poboljšaju svoju materijalnu egzistenciju.

Žene iz zadruge su iznajmile poslovni prostor u selu Aleksići koji ispunjava zadane uslove i služi im za proizvodnju zimnice, mednih mješavina i hrane za ketering, a u prostorijama Turističke organizacije opštine Laktaši su dobile na korištenje kancelariju. Zadruga ima i svoje ciljeve, a oni su: formiranje mreže kooperantica; otkup, prerada i plasman poljoprivrednih proizvoda; prerada voća i povrća po starim i tradicionalnim receptima; uzgoj, plasman i otkup ljekovitog i aromatičnog bilja; otkup, plasman gljiva i drugih šumskuh plodova; proizvodnja, otkup i plasman meda i drugih pčelinjih proizvoda; izrada i plasman ukrasnih i upotrebnih predmeta sa etno motivima; očuvanje starih zanata; izrada i plasman suvenira; posredovanje u obavljanju sezonskih poslova te podrška ženama u razvoju seoskog turizma.

Ponose se raznovrsnim proizvodima

Zadruga “Danica“  ima širok spektar aktivnosti. Pripremaju zimnicu, džemove, sokove, pekmeze, slatka, kombinacije meda sa biljem, suhim voćem i začinima, odjevne predmete koji se baziraju na tradiciji i etno motivima, narodne nošnje za nastupe pjevača i etno grupa.

Široka paleta proizvoda

Prerađuju voće i povrće po tradicionalnim receptima i na taj način čuvaju od zaborava stare recepture koje su naslijedile od majki i baki. Među njihovim proizvodima možemo pronaći  pekmez od šljiva, džem od kajsija, džem od malina. Među proizvodima tu je i slatko od aronije koju uzgaja jedna od članica.

Zadruga je privukla veliku pažnu svojim proizvodima na bazi meda. To je šest mješavina meda sa voćem i biljkama: med sa sjemenom koprive, med sa cejlonskim cimetom, med sa susamom, med sa voćnom mješavinom, Laktaška šljiva i Laktaška smokvica. Svaka od ovih mješavina je pripremljena sa pažnjom i određenom namjenom. Med sa sjemenom koprive jača organizam, poboljšava imunitet, otklanja umor. Med sa cimetom blagotvorno djeluje kod bolesti srca, mokraćnih infekcija, loše probave, problema sa aknama. Laktaška smokvica je mješavina meda i suhe smokve i djeluje kao prevencija mnogih oboljenja, a sadrži mnogo minerala i vitamina. Laktaška šljiva je mješavina meda i suhe šljive.

Sa svojom kolekcijom odjevnih predmeta ukrašenih tradicionalnim motivima pod nazivom "Stazama tradicije" predstavile su se na sajmu "Laktaši Etno 2016". Ideja zadrugarki je bila da se moderni odjevni predmeti obogate ručno izrađenim tradicionalnim motivima. Modele su namjenile svim starosnim skupinama, muškarcima i ženama, sa akcentom na poslovnu ženu.

Unikatni kostimi za nastupe raznih pjevača i pjevačkih grupa osim što imaju upotrebnu vrednost, doprinose očuvanju tradicije i kulture.

Etno motivi na ženskim kostimima

Usješno su osmislile i radile ketering povodom raznih događaja na području Laktaša i Banja Luke. Na jelovniku su domaća posna i mrsna, slatka i slana jela od domaćih namirnica i po strim receptima.

Košnice u plantaži aronije

U podnožju Trišića brda u Laktašima jedna od osnivačica zadruge, Dragana Vučetić, posjeduje zasad od 1000 sadnica sibirske aronije od koje proizvodi kvalitetan liker pod nazivom A2. Za kvalitetu ovog likera Dragana je dobila dvije srebrne medalje osvojene na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu 2016. i 2017. godine. U toj plantaži aronije članice su smjestile i svoj pčelinjak koji za sada ima 9 košnica.

Članica Draga Rudić je tradicionalnim rukotvorinama i motivima ukrasila odjevne predmete koje su predstavili na sajmu "Laktaši Etno 2016". Vezom i zlatovezom ukrašava kostime mnogih estradnih umjetnika, a radom pod nazivom "Čipkani leptir" aplicirala je na konkurs Etno mreže Beograd pod nazivom "100 žena, 100 minijatura" i njen rad je krasio naslovnu stranu istoimenog kataloga. Pored toga bavi se i izradom suvenira.

Do sada su žene iz Zadruge učestvovale na brojnim sajamskim manifestacijama i događajima gdje su uspješno predastavile svoje proizvode i rad svojih članica.


Fotoprilog


Tagovi

Ženska zadruga Danica Med sa sjemenkama koprive Osnaživanje žena Ženska zadruga Zadrugarstvo Laktaši


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

64


Glasova: 28

Da 43,8%

Glasova: 25

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete