Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalna trgovina
  • 05.12.2022. 18:00

Zbog švercovanja konjskog mesa uhapšena 41 osoba

Životinje su nabavljali za 100 eura. Bile su smještene u neadekvatnim objektima s lošim uslovima i nedostatkom vode i hrane

Foto: Europol
  • 34
  • 19
  • 0

Europol i španjolska Guardia Civil zajednički su realizovali akciju koja je razotkrila ilegalnu prodaju konjskog mesa neprikladnog za konzumaciju, ali i ilegalne klaonice. Meso kojem se ne može ući u trag prodavano je na španskom, ali i belgijskom, njemačkom i italijanskom tržištu.

Uhapšena 41 osoba

Istraga je dovela do otkrića velike kriminalne mreže koja je povezana s brojnim krivičnim djelima uključujući prevaru s hranom, pranje novca i krivotvorenje dokumenata. Osumnjičeni su imali različite funkcije: od onih koji su klali životinje bez potrebnih kontrola do lica koja su se bavila transportom, veterinara koji su davali lažne dokumente i mesara koji su prodavali meso neupotrebljivo za ishranu.

Falsifikovali su dokumente i tako onemogućili sljedivost konjskog mesa. Ukupno je uhapšena 41 osoba, od kojih je 35 uključenih u kriminalne poslove. Obuhvaćeno je i šest kompanija koje su involvirane u ovaj slučaj, a hapšenja je bilo i u Belgiji. Tokom racija u Španiji zaplijenjeno je pola tone ovog mesa neprikladnog za konzumaciju.

Milionske zarade i zlostavljanje životinja

Europol izvještava da su konji nabavljani u Španiji po veoma niskoj cijeni od 100 eura po životinji. Nisu bili namijenjeni tržištu hrane, ali je dobit bila velika. 

Ilegalni trgovci su imali kompletan pogon i počeli da izvoze meso na druga tržišta u Evropi. Španska policija je otkrila tajne objekte i pronašli 80 konja koji su bili zlostavljani i zdravstveno zanemareni zbog nedostatka veterinarske kontrole. Bili su smješteni u neadekvatnim objektima s lošim uslovima i nedostatkom vode i hrane, što predstavlja značajan rizik za razvoj zoonoza prenosivih na ljude. 

Kriminalci su za jednu ilegalnu pošiljku dobivali 35.000 eura, s procijenjenim prometom od 4,5 miliona eura na logističkoj strani. Ostvarena je nezakonita dobit od oko 1,5 miliona eura.


Tagovi

Europol Ilegalna prodaja Konjsko meso Švercovanje mesa Zlostavljanje životinja Zarada


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]