Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Važno upozorenje
  • 01.07.2024. 11:15

Zbog najavljenih padavina moguće poplave u tri kantona

Za utorak i srijedu, prognozirano je vanredno hidrološko stanje u slivovima nekoliko rijeka.

Foto: Grad Bihać (arhiva)
  • 6.295
  • 438
  • 0

Agencija za vodno područje rijeke Save izdala je važno upozorenje građanima i institucijama za period 2. i 3. jula ove godine. Kako navode, prognoziran je porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Bosne, Sane, Drine i Tinje.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

"Moguće su bujične i urbane poplave na slivovima rijeka Sana, Sanica i Bliha, na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča, Drinjača i Tinja", stoji u upozorenju.

U utorak i srijedu, prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na područjima:

  • Donjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne (na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča),
  • Slivova Sane i Sanice,
  • Slivova Drinjače i Tinje.

Nadležnim institucijama sugerirano je da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučen je pojačan oprez.

"Nadležne službe civilne zaštite treba da upozoravaju stanovništvo da postoji opasnost od prilaska obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, kako bi stanovništvo na vrijeme oduzelo mjere samozaštite, s ciljem smanjenja šteta od štetnog djelovanja poplava", upozorili su iz Agencije.


Tagovi

Upozorenje Rijeka Sava Sliv Bosne Sliv Sane Sliv Drine Sliv Tinje Poplave


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #priroda Sve ljepote prirode u jednoj fotografiji. Boje prirode su lijek za svakog čovjeka. Povezati se s prirodom znači sačuvati svoje zdravlje. Čovjek pripada prirodi, ali priroda ne pripada čovjeku. Priroda znači sloboda! Slob... Više [+]