Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regulativa
  • 25.03.2022. 17:00

Zatraženo donošenje novog zakona o zaštiti potrošača u BiH

Pravni okvir za zaštitu potrošača, sadržan u državnom zakonu, primjenjuje se u Federaciji BiH i Brčko distriktu, dok se u Republici Srpskoj primjenjuje entitetski zakon iz ove oblasti

Foto: Depositphotos/Syda_Productions
  • 49
  • 9
  • 0

S ciljem stvaranja uslova za jednak tretman, kako potrošača tako i trgovaca, na jedinstvenom prostoru Bosne i Hercegovini i daljnjeg usklađivanja s regulativom EU, Vlada FBiH će na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vijeću ministara BiH uputiti inicijativu za utvrđivanje i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prednacrta zakona o zaštiti potrošača BiH, usklađenog s pravnom stečevinom (acquis) Evropske unije.

Navedeno je kako je pravni okvir za zaštitu potrošača sadržan u državnom zakonu koji se primjenjuje u Federaciji BiH i Brčko distriktu, dok se u Republici Srpskoj primjenjuje entitetski zakon iz ove oblasti.

"Od usvajanja važećeg bh. zakona 2006. godine, zakonodavstvo se nije mijenjalo, izuzev manje izmjene u 2015. godini. U Evropskoj uniji ono je značajno promijenjeno, te je kroz velik dio novih direktiva odgovoreno na nove tržišne okolnosti", navode iz federalnog ministarstva, dodavši kako zbog toga postoji potreba da bude osigurana usklađenost bh. zakona sa značajnim promjenama u okviru pravne stečevine EU.

Zatraženo ograničenje trgovačkih marži na cijenu mineralnih đubriva

Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, koji je stupio na snagu 1.6.2015. godine, BiH se obavezala da uskladi svoje zakonodavstvo sa pravnom stečevinom EU. To je i jedan od osnovnih uslova koje BiH mora ispuniti na svom putu ka članstvu u EU.

Otklonjeni nedostaci

U Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo, od 29. maja 2019. godine i pratećem Analitičkom izvještaju, ocijenjeno je da je BiH u ranoj fazi pripremljenosti u oblasti zaštite potrošača te da posebnu pažnju treba posvetiti usklađivanju zakonodavstva iz ove oblasti na svim nivoima sa acquisem i osiguravanjem njegovog pravilnog provođenja.

"Dijalog o politikama djelovanja između EU i BiHu oblasti zaštite potrošača odvija se u okviru sektorskog Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju, uključujući zaštitu zdravlja i potrošača. Evropska unija, kroz ovaj pododbor, kontinuirano Bosni i Hercegovini daje preporuku o potrebi usklađivanja zakonodavstva o zaštiti potrošača sa acquisem", navode iz FMT.

S ciljem pružanja pomoći Bosni i Hercegovini za izvršenje preporuka u ovoj oblasti, EU je odobrila i finansirala Projekat "Podrška za MoFTER u usklađivanju Zakona o zaštiti potrošača BiH s pravnom tekovinom EU", koji je realizovan od 20.5.2019. do 20.1.2020. godine. Kao rezultat ovog projekta, sačinjen je Prednacrt novog Zakona o zaštiti potrošača BiH u koji su, u odgovarajućem obimu, transponovane nove "potrošačke" direktive EU, te unaprijeđene pojedine materijalne i prekršajne odredbe i otklonjeni nedostaci uočeni tokom dosadašnje primjene Zakona.

Negativan efekat

Federalno ministarstvo trgovine ukazuje na činjenicu da je Prednacrt zakona pripremljen krajem 2019. godine, a nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH još nije planiralo upućivanje ovog propisa Vijeću ministara BiH, radi razmatranja i upućivanja u parlamentarnu proceduru donošenja.

Zašto je poskupilo domaće suncokretovo ulje - 4,85 KM po litru?

Također ističu da s druge strane, na entitetskom nivou, prvi Zakon o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj donesen je 2012. godine, dok su u 2014., 2017. i 2021. izvršene određene izmjene i dopune, kojim su otklonjeni određeni nedostaci uočeni u državnom zakonu. Neusklađenost pravne regulative na jedinstvenom ekonomskom prostoru BiH ima negativan efekat na prava i obaveze kako potrošača, tako i trgovaca u FBiH.

"Savremeno tržište podrazumijeva visok i jedinstven nivo zaštite prava potrošača, odnosno stvaranje institucionalne strukture koja predstavlja osnov za provođenje efikasne politike u ovoj oblasti i nadzor nad tržištem kao efikasnih instrumenata za rješavanje potrošačkih sporova", zaključuju iz Federalnog ministarstva trgovine.


Tagovi

Zaštita potrošača Vlada FBiH Tržište Federalno ministarstvo trgovine Zakon o zaštiti potrošača


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.