Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcija Meso
  • 10.09.2014. 11:00

Zašto je uhićen Ministar poljoprivrede BiH?

Iz Tužiteljstva BiH se doznaje kako su uhićenja dio istrage o prijevarama kojima je proračun Federacije BiH oštećen za milijune konvertibilnih maraka kroz fiktivan uvoz mesa namijenjenog preradi.

Foto: depo.ba
  • 936
  • 95
  • 0

Četrnaest osoba uhićeno je danas u Bosni i Hercegovini, po nalogu državnog tužiteljstva, a pod sumnjom u porezne utaje i carinske prijevare. Među njima su i dvojica ministara u vladi Federacije BiH te jedan zastupnik u parlamentu BiH.

Uhićeni su potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović te entitetski ministar trgovine Milorad Bahilj, kao i Mladen Ivanković Lijanović, zastupnik u državnom parlamentu. Jerko Ivanković Lijanović je hrvatski bosanskohercegovački poduzetnik i političar na čelu Nadzornog odbora tvrtke "Lijanovići" d. o. o., član je Predsjedništva Narodne stranke Radom za boljitak i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH. Jerko je treći od ukupno četvorice braće, Joze, Slave i Mladena. Redovno je završio šest razreda osnovne škole, a ostatak obrazovanja pohađao je u sklopu večernje škole. Maturirao je izvanredno na Poljoprivredno-prehrambenom školskom centru u Sarajevu. Bahilj je, naime, bio Lijanovićev direktor u dvije firme koje se terete za utaju poreza, a riječ je o "MI-MO" i "Farmko".

Sumnja se da je kroz smišljeno otvaranje i zatvaranje fiktivnih firmi, koje su pritom ostale dužne velike novčane iznose, u ime poreza utajen velik iznos novca.

Nakon raspada socijalizma, kompanija "Lijanovići" se znatno proširila i njezina vrijednost procijenjena je na € 70 milijuna.

Između ostalog, u izvješću Ureda za reviziju Federacije navode se sumnjivi poticaji za tvrtku "ZD.I. produkt" iz Širokog Brijega, kojoj je u 2012. i 2013. godini ukupno dodijeljeno preko dva milijuna maraka. Nakon dodjele poticaja, ministar Jerko Ivanković Lijanović donio je odluku o gašenju ove tvrtke. Inače, prostorije tvrtke su na istoj adresi kao i tvrtka Lijanovići.

Također su uhićena još dva brata Ivanković Lijanović, koji vode obiteljsku mesnu industriju smještenu u Širokom Brijegu. Istražitelji su uz to pretražili i prostorije tvrtki "Kora- fin" iz Širokog Brijega te "Velmos Company" iz Mostara.

Kaznena prijava i nezadovoljstvo poljoprivrednika prethodili uhićenju

Bosanko-hercegovački poljoprivrednici su prošle godine podigli i kaznenu prijavu protiv Lijanovića, jer su smatrali da poticajna sredstva do njih ne dolaze. U 2012. godini je navodno napravljen i neopravdan dug od 16,5 milijuna KM za biljnu i animalnu proizvodnju. Kada su potpore napokon i bile isplaćene, nije se saznalo tko je i zašto dobio novac.

Neki su dobili poticaje za mlijeko, drugi nisu, isplata nije bila transparentna, a sveukupno nezadovoljstvo njegovim radom, poljoprivrednici su izrazili prijavom. "Ministar poljoprivrede na čelu je kriminalne organizacije sa svojim savjetnicima. Tu ubrajam i Miru Pejića, Avdu Muslimovića i Nedžada Biću koji se predstavljaju kao neki predsjednici poljoprivrednih udruženja. Ovo je organizacija napravljena da izvlači novce za poticaje koji su namijenjeni poljoprivrednicima", još tada su tvrdili.

Nezadovoljstvo se moglo čuti i od strane peradara. Lijanović je izjavljivao da peradarima ne treba davati poticaje jer su se dovoljno razvili. Nakon njegove izjave, uvezao je u 2012. godini 14.575 tona pilećeg mesa. Za to je platio 30 milijuna KM. Da su se ova sredstva uložila u proizvodnju, u peradarskoj industriji moglo se zaposliti oko 30 tisuća radnika. Na godišnjem nivou, u BiH se proizvodi 20 milijuna brojlera pilića, a mogli bi proizvoditi čak 40 milijuna, kada bi im to bilo omogućeno, kažu peradari.

Istraga o fiktivnom uvozu mesa

Iz Tužiteljstva BiH se doznaje kako su uhićenja dio istrage o prijevarama kojima je proračun Federacije BiH oštećen za milijune konvertibilnih maraka kroz fiktivan uvoz mesa namijenjenog preradi.

Sumnja se da je kroz smišljeno otvaranje i zatvaranje fiktivnih firmi, koje su pritom ostale dužne velike novčane iznose, na ime poreza utajen velik iznos novca. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), čiji su pripadnici proveli uhićenja, u svom je priopćenju navela kako je riječ o iznosu koji premašuje 11,6 milijuna KM (5,93 milijuna eura).

Svi uhićeni bi tijekom dana trebali biti ispitani u Tužiteljstvu BiH koje će odlučiti o eventualnom pritvoru ili mjerama zabrane napuštanja BiH. Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima diljem Bosne i Hercegovine: desetak osoba bit će uhićeno. Među osumnjičenima ima i zvučnih imena iz privrednog i javnog miljea u Bosni i Hercegovini.

Foto: depo.ba


Tagovi

Akcija Meso Fiktivan uvoz Prerada mesa Porezna utaja Carinska prijevara Jerko Ivanković Lijanović Milorad Bahilj Mladen Ivanković Lijanović Velmos Široki Brijeg Fiktivne firme Ministar poljoprivrede Tužiteljstvo BiH


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete