Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Boračke zadruge
  • 22.12.2016. 15:00

Za zapošljavanje boraca kroz zadruge 489.000 KM

Od ukupno 95 ove godine potpisanih ugovora, 47 se odnosi na projekte u poljoprivredi, 18 na proizvodne djelatnosti, 19 na stočarstvo, a u jedanaest slučajeva riječ je o osnivanju boračkih zadruga.

Foto: fbihvlada.gov.ba
  • 4.897
  • 244
  • 0

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, potpisao je ugovore sa 28 zadrugara i predstavnicima devet zadruga o dodjeli ukupno 489.000 konvertibilnih maraka iz transfera Budžeta FBiH namijenjenog zapošljavanju putem boračkih zadruga.

Ovo je treća grupa korisnika s kojima su tokom 2016. godine potpisani ovakvi ugovori. Kroz prethodne grupe su sredstva odobrena za ukupno 17 zadruga i 41 zadrugara. Dakle, za 95 aplikanata je, kroz tri faze, odobreno 1.300.000 KM, a očekivani efekti su direktno otvaranje 100 novih radnih mjesta i, indirektno, kroz kooperante, još 1.000 novih.

Slijedi i nastavak poticanja zapošljavanja

Inače, po djelatnostima, od ukupno 95 ove godine potpisanih ugovora, 47 se odnosi na projekte u poljoprivredi, 18 na proizvodne djelatnosti, 19 na stočarstvo, a u jedanaest slučajeva riječ je o osnivanju boračkih zadruga.

Obraćajući se potpisnicima ugovora i korisnicima srestava, ministar Bukvarević je kazao da je transfer namijenjen boračkom zadrugarstvu samo dio mjera koje Vlada FBiH poduzima na povećanju ukupnog broja zaposlenih. Kako je precizirao, prema podacima iz ovog mjeseca, dosadašnje mjere Federalne vlade rezultirale su povećanjem broja zaposlenih za 27.700, uz istovremeni smanjenje broja onih koji traže posao u Federaciji BiH.

Ministar Bukvarević je najavio nastavak ovakvog poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika boračkih populacija.

Foto: fbihvlada.gov.ba


Tagovi

Boračke zadruge Zapošljavanje Ugovori Federalna vlada


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]