Pretraga tekstova
Požar je zahvatio objekt u kojem su se nalazili sijeno, radna mašina i oprema za farmu.
U noći s petka na subotu, 25. na 26. april, izbio je veliki požar na farmi krava Marena u Osoju, jednoj od najsavremenijih farmi za uzgoj muznih grla u ovom dijelu Evrope, koja posluje u sklopu MCI korporacije.
Kako je saopćeno iz Federalne uprave civilne zaštite, Vatrogasna jedinica općine Posušje intervenirala je na gašenju požara od 23:15 do 06:35 sati. Požar je zahvatio objekt u kojem su se nalazili sijeno, radna mašina i oprema za farmu. Budući da je vatra u potpunosti zahvatila objekt, gašenje na samom mjestu nije bilo moguće, ali je spriječeno njeno širenje na susjedne objekte. Požar je ostao aktivan i nakon intervencije.
U gašenju je učestvovalo šest vatrogasaca Profesionalne vatrogasne postrojbe Posušje s četiri vozila te jedan vatrogasac Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rakitno s jednim vozilom.
Kako je Agroklub ranije pisao, na farmi se nalazi oko 250 muznih grla te savremena oprema za mužnju najnovije generacije.
Uzrok požara i procjena materijalne štete bit će poznati nakon uviđaja.
Tagovi
Požar Farma Marena Pomoćni objekat
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.