Pretraga tekstova
Riječ je o projektu izgradnje pogona za pakovanje proizvoda, s ciljem da se lokalnim proizvođačima olakša mogućnost izvoza iz zemlje.
Samo proizvod koji je prošao određene procedure i testiranja te onaj koji je upakovan u adekvatnu ambalažu može se naći na tržištima van Bosne i Hercegovine. Kako bi ovaj put pojednostavili za lokalne poljoprivredne proizvođače, u Trebinju je pokrenuta novu investicija u oblasti agrara.
Riječ je o projektu izgradnje pogona za pakovanje proizvoda, s ciljem da se lokalnim proizvođačima olakša mogućnost izvoza iz zemlje. Direktor Agrarnog fonda Trebinje, Veselin Dutina, istakao je kako je ovo četvrti put za redom da su prošli poljoprivredni projekat Investicione razvojne banke RS, gdje su im odobrene sredstva u iznosu od 120.00 KM, te dodao da je ovo jedina lokalna zajednica u RS, kojoj su odobrene takve vrste projekata.
"U planu je da u Petrovom polju, izgradimo pogon za pakovanje, za početak će biti objekat od 50 kvadratnih metara. Nabavit ćemo sve mašine za pakovanje džemova, sireva, sokova, etiketirke, sterilizatori za flaše, tegle i tako dalje", pojasnio je Dutina, javlja Trebinje Danas.
Prema njegovim riječima, tenderske procedure su završene i u toku je izvođenje građevinskih radova na objektu. Velike benefite će donijeti lokalnim proizvođačima koji će imati priliku da potpišu ugovor o otkupu proizvoda.
"To znači da će oni u pogonima Agrarnog fonda pakovati proizvode, mi ćemo dobiti sva odobrenja koja su potrebna i na takav način će se proizvodi naših poljoprivrednika moći naći na drugim tržištima", objašnjava direktor Agrarnog fonda.
Projekat izgradnje pogona za pakovanje proizvoda donijet će olakšice u izvozu Hercegovačkih proizvoda, proizvođačima širenje na druga tržišta, ali će i dodatno ojačati kult proizvoda, koji se vezuju za ovo podneblje.
Tagovi
Poljoprivredni proizvodi Izvoz proizvoda Pakiranje proizvoda Veselin Dutina Agrarni fond Trebinje Prerada voća Prerada povrća
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
prije 1 tjedan
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.