Kako bi zagrijavanje Zemlje za samo 2ºC uticalo na ponudu pšenice i lanac potražnje, pokazuje nedavno objavljena studija
Međunarodni istraživački tim iz trinaest institucija širom svijeta koristio je novi model ispitivanja kojim su željeli dokazati da bi zagrijavanje Zemlje za 2ºC uticalo na ponudu pšenice i lanac potražnje, a studija je objavljena u časopisu One Earth.
Iako bi ova pojava dovela do nešto većih prinosa, za 1,7 posto, s obzirom na pojačanu fotosintezu zbog utjecaja CO2, čime biljka kompenzira stres zbog zagrijavanja, došlo bi i do naglog skoka cijena i ekonomske nejednakosti.
Ovo je važna informacija budući da je pšenica glavna svjetska žitarica i predstavlja izvor 20 posto bjelančevina i kalorija u ishrani preko 3,5 milijardi ljudi u 94 zemlje.
Naime, predviđa se porast prinosa u zemljama koje izvoze pšenicu - onima na sjevernom dijelu hemisfere, prvenstveno SAD-u, Kanadi, Rusiji, državama na sjeveru Evrope, ali i Australiji. Liberalizacijom trgovine uz niže cijene mogao bi da se ublaži ekonomski stres. No, model pokazuje da bi došlo do veće potražnje za međunarodnom trgovinom i viših potrošačkih cijena u zemljama uvoznicama.
Future global #wheat prices will suffer steeper spikes at 2°C #GlobalWarming even if production is enhanced by #CO2 fertilization. Read this article https://t.co/0WHgekWjcg by Tianyi Zhang @karin_vdwiel @polar_james & colleagues pic.twitter.com/yh3ifvFzjd
— One Earth (@OneEarth_CP) August 31, 2022
Profitabilnost poljoprivrednika u naprednim ekonomijama mogla bi se održati ili čak povećati, ali će to neizbježno uzrokovati ekonomske gubitke i nejednakosti za one u manje razvijenima koje pšenicu uvoze. U regionima sa smanjenim prinosom koji uvoze ovu žitaricu, doći će do veće potražnje, viših cijena što će produbiti jaz između izvoznica i uvoznica.
Prema ovom istraživanju, moglo bi doći do pada prinosa čak za 15 posto u zemljama poput Egipta, Indije i Venecuele.
Ipak, ako se ispune sva obećanja Pariškog sporazuma zagrijavanje bi se moglo zadržati ispod 2ºC, zaključuje se u studiji.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica