Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisija azota
  • 04.08.2022. 18:00

Vanredno u holandskom Almelu - policija pendrecima tukla poljoprivrednike

U holandskom Almelu, došlo je do sukoba između farmera i lokalne policije, a gradonačelnik je uveo vanredno stanje. Nastavljaju se pregovori. Blokiran ulaz u fabriku papirne ambalaže.

Foto: Depositphotos/nilaya (ilustracija)
  • 296
  • 50
  • 0

Poljoprivredni proizvođači u Holandiji protestvuju već dva mjeseca i protive se planovima vlasti da smanje emisiju azota, prvenstveno azotnog oksida, do 70 posto do 2030. godine. To bi za mnoge značilo da moraju staviti ključ u bravu ili smanjiti broj životinja koje uzgajaju.

Vanredno stanje u Almelu

Ponovo je izbio sukob demonstranata i policije, ovaj put u Almelu. Poljoprivrednici su, naime, imali dozvolu da do podne demonstriraju, s tim da je broj učesnika ograničen na do 500 njih i dva poljoprivredna vozila. Aktivisti su željeli da u koloni prođu pored gradske uprave.

Gradonačelnik Arjen Gerritsen nije dozvolio prolazak kolone i da se ukloni grafit "No farmers, no food", što je dovelo do sukoba s policijom. Uhapšene su četiri osobe, a nekoliko poljoprivrednika je povrijeđeno, jer kako je vidljivo na snimcima, policija je u sukobu s farmerima koristila pendreke.

Gerristen je hitno donio odluku o uvođenju vanrednog stanja, što znači da se u centru grada ne može boraviti bez opravdanog razloga.

Slijede pregovori

Organizacija holandskih poljoprivrednika Agractie još uvijek nije sigurna hoće li pristati na pregovore s posrednikom za azot Johanom Remkesom, jer nemaju povjerenje u njegovu nezavisnu poziciju. Svoje sumnje vezane za Remkesa pravdaju time što je on ranije učestvovao u izvještaju o azotu. No, navodno ih je uvjerio u svoju nepristrasnost.

Protesti u Holandiji se ne smiruju - 11.200 gazdinstava će prestati s radom

Iz Agractie kažu kako čekaju dogovor Vlade u vezi pregovora i suštinskih pitanja o kojima akciona grupa želi da razgovara. Ramkesov poziv je prihvatila LTO organizacija poljoprivrednika, dok Odbrambene snage farmera odbijaju da se pridruže.

Prema najnovijim informacijima samo će se LTO u petak sastati s premijerom Markom Rutteom, a prisustvovaće ministar za azot Christianne van der Wal, ministar poljoprivrede Henk Staghouwer i Remkes. Još uvijek nije poznato gdje će se sastanak održati.

Blokirana tvornica papira

U međuvremenu, nekoliko desetina poljoprivrednika s traktorima drži blokiran ulaz u tvornicu papira Smurfit Kappa Parenco u Renkumu. 

Tvornica, koja se bavi proizvodnjom ambalaže i drugih proizvoda od papira, emituje mnogo azota. Pokrajina Gelderland je nedavno pooštrila ekološke zahtjeve za kompaniju, koje treba da ispuni do kraja 2023. godine. Opština Renkum i policija razgovaraju o situaciji.


Tagovi

Holandija Protesti poljoprivrednika Boerenproteste Emisija azota


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.