Pretraga tekstova
Neupitno je kako u ishrani životinja, u stočarstvu zeoliti poboljšavaju imunitet i opće zdravlje životinje
Korištenjem VAM tehnologije proizvođači u BiH mogu stvoriti potpuno novi brend prehrambenih kultura (voća i povrća) ili bilo kojeg mesnog proizvoda temeljenog na zdravim principima uzgoja, bez povećanja cijene uzgoja. Rečeno je ovo tokom radionice "VAM tehnologije u poljoprivredi, ekonomska računica uzgoja, eko, organskih, ali i konvencionalnih poljoprivrednih proizvoda" održane u Mostaru.
Riječ je inovativnim proizvodima VibroLAND, VibroCALCITE i VibroSOORB na bazi jednog od ekološki najprihvatljivijih čistača od svih zagađenja u okruženju, zeolitu klinoptilolitu.
Proizvodi dobijeni mikroniziranjem čestica u nano području imaju višestruke učinke na poljoprivrednu proizvodnju zahvaljujući svojoj strukturi, ali i pravilnom VIBRO aktiviranju i primjeni od "čišćenja" tla od rezidua, pesticida, teških metala do balanasiranja pH vrijednosti, reguliranja vlage, te otpornosti na stres (kišu, tuču, snijeg).
"Drugi, fito program, kojeg predstavlja proizvod VibroCALCITE podiže imuni sistem biljke, reducira upotrebu hemijskih sredstava (pesticida, insekticida, fungicida, herbicida), vraća izvorne okuse i što je najvažnije povećava kvalitet, ali i kvantitet, urod ploda kod nekih kultura i do 80 posto", navodi se u saopćenju.
O trećem programu, VibroSORB inovativnih proizvoda u stočarstvu, koji se odnosi na ishranu životinja, učesnike radionice upoznao je doc. dr. sc. Vinko Batinić koji je prisutnima prikazao rezultate provedenih istraživanja na farmama.
"Neupitno je kako u ishrani životinja, u stočarstvu zeoliti poboljšavaju imunitet i opće zdravlje životinje, poboljšavaju konverziju hrane, a stoka dobiva brže na težini, uz manje hrane smanjuje se smrtnost i produžava život", rekao je Batinić.
Radionica je održana u organizaciji Referalnog centra branitelj/borac - zadrugar, Zajednice braniteljskih zadruga iz Republike Hrvatske i kompanije Lamaž d.o.o. Mostar. Prisustvovali su brojni poljoprivrednici, agronomi, veterinari, među kojima je bio i ministar za pitanje branitelja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Oliver Soldo koji, kako je rekao, podržava zadrugare i njihove napore da se bave proizvodnjom zdravih proizvoda.
Tagovi
Poljoprivreda Stočarstvo Vinko Batinić Mostar VAM tehnologija
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi