Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reforma ZPP-a
  • 24.11.2021. 08:30

Usvojena reforma ZPP-a: Na što EU poljoprivrednici mogu računati?

Najmanje 10 posto izravnih plaćanja bit će namijenjeno malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima, a najmanje 3 posta proračuna ZPP-a mladim poljoprivrednicima.

Foto: Depositphotos/dario.racane
  • 151
  • 21
  • 0

Snažnija potpora zelenim poljoprivrednim praksama, manje birokracije i veće slobode u kreiranju vlastitih strategija država članica predviđa se reformom Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) koju su jučer, velikom većinom, usvojili zastupnici Europskog parlamenta. 

Komisija je ta koja će ocjenjivati jesu li nacionalni strateški planovi u okviru ZPP-a usklađeni s tim obvezama, a poljoprivrednici će morati primjenjivati prakse koje pogoduju klimi i okolišu. Države članice morat će osigurati da najmanje 35 posto sredstava za ruralni razvoj i najmanje 25 posto izravnih plaćanja bude iskorišteno za mjere u području okoliša i klime.

Što osigurava novi ZPP?

Njome je također osigurano da se najmanje 10 posto izravnih plaćanja namijeni malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima te da se najmanje 3 posto proračuna ZPP-a dodijeli mladim poljoprivrednicima

Tu su i mjere pomoći u kriznim situacijama s godišnjim proračunom od 450 milijuna eura, a koje bi trebale biti stalno dostupne za pomoć agraru u slučaju cjenovnih ili tržišnih nestabilnosti. 

Poboljšana je kontrola poštivanja pravila Unije o radu u poljoprivrednom sektoru, a kršenja će se kažnjavati putem suradnje nacionalnih inspektora rada i agencija za plaćanja.

Informacije o krajnjim korisnicima potpora EU-a bit će transparentnije zahvaljujući alatu Unije za rudarenje podataka. Njime će se provjeravati podatci u javnim bazama, što će olakšati utvrđivanje mogućih prijevara.

"Novim modelom ostvarivanja ciljeva smanjit će se birokratsko opterećenje farmera poljoprivrednom politikom. Glasanje je pokazalo da želimo zaštititi i promicati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ljude koji održavaju i čuvaju naš kulturni krajolik", izjavio je njemački parlamentarac Peter Jahr, izvjestitelj za uredbu o potporama za strateške planove koje izrađuju države članice. 

Eric Andrieu, izvjestitelj za uredbu o zajedničkoj organizaciji tržišta u okviru ZPP-a istaknuo je da će zahvaljujući zajedničkoj organizaciji tržišta, reforme koje su odobrene prvi put u više od 30 godina značiti veću regulaciju nego deregulaciju tržišta. "Možemo biti ponosni na to koliko smo daleko otišli, jer je napredak važan za poljoprivrednike, sektor i potrošače. Zajednička organizacija tržišta svakako je prvi korak u pravom smjeru."

Reformu ZPP-a na Twitteru je pozdravio i povjerenik za poljoprivredu EK, Janusz Wojciechowski

Važeća pravila o ZPP-u, koja su trebala isteći 31. prosinca 2020., produljena su prijelaznim pravilima koja će se primjenjivati do kraja 2022. Nakon što ih Vijeće odobri, nova će se primjenjivati od 1. siječnja 2023.


Tagovi

ZPP Reforma Zelena politika Izravna plaćanja Mladi poljoprivrednici Pravila o radu Rudarenje podataka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

22

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 59,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 27,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,5%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !