Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BAS 1049
  • 14.11.2022. 16:30

Usvojen nacrt izmjena i dopuna Halal standarda

Bosanskohercegovački halal standard BAS 1049 prvi je evropski registrirani halal standard, a drugi u svijetu

Foto: Depositphotos/ manya_peace_45@ex.ua
  • 84
  • 22
  • 0

Tehnički komitet za hranu - BAS/TC 43 usvojio je nacrt izmjena i dopuna Halal standarda BAS 1049. Bosna i Hercegovina je prva u Evropi registrirala nacionalni Halal standard i tako uredila ovu oblast, a preuzele su ga i neke od zemalja u okruženju i primjenjuju ga na svom području. 

U oblasti ove standardizacije, kako je saopćeno iz Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, periodično dolazi do određenih izmjena vezano za zahtjeve halal kvalitete tako da je neophodno izvršiti reviziju odnosno dopunu standarda. Najveće promjene, u prethodnom periodu, su se desile u oblasti certificiranja usluga turizma i ugostiteljstva.

"Članovi tehničkog komiteta zajedno rade na poboljšanju i usklađivanju novih zahtjeva standarda kako bi pomogli razvoju bosanskohercegovačke ekonomije, tj. tržištu roba i usluga u cjelini i na taj način uklanjanju tehničkih barijera u trgovini te jačanju položaj Bosne i Hercegovine na globalnom tržištu", rekla je Sanela Avdagić-Tanković, predsjednica Tehničkog komiteta. 

Navela je i kako su Agencija i predstavnici Instituta za standardizaciju BiH uključeni su u razvoj i prate donošenje standarda pri Institutu za standarde i metrologiju Islamskih zemalja - OIC/SMIIC što je od velikog značaja za međunarodnu trgovinu kako bi se certificiranim organizacijama omogućio nesmetan pristup tržištu s velikim brojem korisnika ove vrste proizvoda/usluga. SMIIC/OIC je institucija koja se bavi usklađivanjem i donošenjem novih standarda, te otklanjanju barijera u trgovini.

Bosanskohercegovački halal standard BAS 1049 prvi je evropski registrirani halal standard, a drugi u svijetu. On je korišten kao referentni dokument prilikom izrade standarda za hranu Instituta za standarde i metrologiju Islamskih zemalja pod nazivom OIC/SMIIC 1:2019 – General Requirements for Halal Food.  

On definiše jasne kriterije za velike, srednje i male kompanije/preduzeća pri procesu implementacije zahtjeva halal kvalitete. Njime se definiraju zahtjevi koje kompanija treba ispuniti kako bi proizvod/usluga mogao dobiti status - halal (dozvoljen). Na osnovu ovog  standarda je razvijen i uspostavljen cjelokupni sistem halal certificiranja proizvoda i usluga. Pravila i zahtjevi koji se primjenjuju u procesu implementacija i certificiranja istovjetna su u Bosni i Hercegovini, Maleziji, Kataru ili bilo kojoj drugoj zemlji.


Tagovi

Halal standard Hrana Izvoz Tržište Sanela Avdagić-Tanković Agencija za certificiranje halal kvalitete BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.