Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ostaci pesticida
  • 04.02.2023. 12:00

Usvaja se strogo ograničenje za ostatke pesticida - i na uvezenoj hrani

Nova pravila se odnose na dva pesticida u hrani koji predstavljaju visok rizik za pčele i doprinose globalnom smanjenju oprašivača

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 42
  • 18
  • 0

Evropska komisija je usvojila nova pravila koja će, kada budu primjenjiva, sniziti maksimalne razine rezidua MRR dva pesticida u hrani. Procjene Europske agencije za sigurnost hrane EFSA pokazale su da dvije hemikalije, koje pripadaju grupi neonikotinoidnih pesticida, klotianidin i tiametoksam, predstavljaju visok rizik za pčele i doprinose globalnom smanjenju populacije oprašivača.

Njihova upotreba na otvorenom već je zabranjena u EU 2018. godine. Nova pravila će sniziti postojeće MRR za ove materije na najniži nivo koji se može izmjeriti najnovijim tehnologijama. Odnosiće se na sve proizvode proizvedene u EU, ali i na uvezenu hranu i proizvode za životinje.

U primjeni od 2026. 

Stella Kyriakides, komesarka za zdravlje i sigurnost hrane, rekla je da ostaju nepokolebljivi u posvećenosti ambicijama strategije Od polja do stola da se krene ka održivim sistemima ishrane i zaštiti oprašivača. Navela je da su uvijek bili jasni kada je riječ o upotrebi i riziku od pesticida te zaštiti zdravlja građana i životne sredine.

"Današnje akcije, koje utiču na uvezenu hranu, nadovezuju se na našu odluku iz 2018. da zabranimo korištenje ova dva neonikotinoida na otvorenom unutar EU, jer će po prvi put biti smanjeni maksimalni nivoi ostataka pesticida kako bi se riješilo opadanje broja oprašivača i zaštitila naša okolina."

Uredbom se u praksi provode ciljevi Komisije, najavljeni u Zelenom dogovoru i Strategiji od polja do stola. Uzimaju se u obzir ekološki aspekti prilikom procjene zahtjeva za toleranciju uvoza pesticidnih supstanci koje više nisu odobrene u EU, uz poštovanje standarda i obaveza Svjetske trgovinske organizacije. Mjere će se primjenjivati na uvezene proizvode od 2026. što će trećim zemljama dati vrijeme da se pridržavaju novih pravila.


Tagovi

Evropska komisija Stella Kyriakides Maksimalne razine rezidua Neonikotinoidni pesticidi Klotianidin Tiametoksam Ostaci pesticida Hrana i pesticidi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Neprevaziđen "buket"... Sretan #8mart 💐