Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajina
  • 29.10.2023. 18:00

Ukida se zabrana: Od 1. januara 2024. moguća kupovina ukrajinskog zemljišta

Očekuje se da će od sljedeće godine cijena ukrajinskog zemljišta porasti za 50 do 75 posto

Foto: Depositphoto/groceristeski
  • 190
  • 49
  • 0

Uprkos oružanom sukobu, ima onih koji smatraju da se ukrajinsko tržište zemljištem pokazuje kao pouzdano sredstvo za dugoročno ulaganje. Tamošnje će kompanije od 1. januara 2024. moći da kupe do 10.000 hektara, izvještava Agri. Očekuje se da će od sljedeće godine cijena ukrajinskog zemljišta porasti za 50 do 75 posto.

Prodaja bila zabranjena

Stručnjaci predviđaju brz rast, nakon prestanka sukoba, a koji će kvalitativno promijeniti cjelokupnu poljoprivrednu industriju.

Ukrajina je u vrijeme pokretanja zemljišne reforme u julu 2021. imala 27,5 miliona hektara u vlasništvu sedam do osam miliona ljudi.

Nakon 20 godina Ukrajina ukida zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta

Oni su parcele dobivali na korištenje nakon prodaje bivših zadruga u periodu 1994. do 1995. godine. No nisu postali vlasnici u potpunosti, jer je prodaja bila zabranjena. Cijena je bila niska zbog nedostatka tržišta.

Raste cijena hektara

Očekuje se da će interes za kupovinom u 2024. rasti. Potražnja je u centralnom dijelu Ukrajine dva do tri puta veća od ponude. Najveće cijene od sredine ljeta ove godine je postiglo zemljište u zapadnim regijama, dok su najniže u području gdje traju oružani sukobi.

Jevgenij Nosalski, ukrajinski stručnjak za ovo tržište, navodi da će cijena hektara od 2024. porasti za 50 do 57 posto. Ističe da je od otvaranja tržišta vrijednost ovog resursa povećana četiri puta, a da se istovremeno, ukrajinsko zemljište smatra najjeftinijim u Evropi.


Tagovi

Ukrajina Tržište zemljišta Prodaja zemljišta Ukrajinsko zemljište Ulaganje Cijena hektara


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.