Pretraga tekstova
Cilj je imunizacija oko 300 divljih svinja u šumama Mađarske, a lokacija još nije odabrana
Istraživači iz Evropske unije planiraju da testiraju vakcinu protiv afričke svinjske kuge (ASK) na divljim svinjama. Namjeravaju postaviti mamce u hrani, a koji sadrže eksperimentalnu vakcinu protiv ASK-a, razvijenom uz sredstva EU. Cilj je imunizacija oko 300 divljih svinja u šumama Mađarske, a lokacija još nije odabrana, navodi se u saopćenju Evropske komisije.
José Manuel Sánchez-Vizcaíno, vođa istraživčkog tima i profesor za zdravlja životinja na Univerzitetu Complutense u Madridu u Španiji, navodi da smanjenje bolesti u populaciji divljih svinja znači da se neće morati vakcinisati domaće.
Ovaj eksperimentalni lijek je kreiran u okviru istraživačkog projekta pod nazivom VACDIVA, a subvencioniran je s više od 9 miliona eura iz sredstava EU, što je oko 90 posto ukupne cijene projekta. Vakcina je rezultat međunarodne saradnje laboratorija u Evropi, Africi i Kini. Očekuje se da će na tržištu biti dostupna 2024/25. godine
Iako je ASK bezopasna za ljude, zbog te je bolesti ugrožena evropska industrija svinja vrijedna više milijardi eira. U EU ima oko 130 miliona svinja, a najveći broj je u Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj i Holandiji. Nakon slučajeva bolesti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, širi se zapadnim dijelom Unije. Zahvaćene zemlje su i Bugarska, Češka, Njemačka, Grčka, Italija, Latvija, Poljska i Rumunija.
EU je vodeći svjetski izvoznik svinjskog mesa i drugi najveći proizvođač nakon Kine. Dok se širio Europom 2023., ASK je dosad bio izvan zemalja poput Francuske, Španjolske ili Portugala. No bilo bi dovoljno da osoba koja se iskrca s broda u bilo kojoj od tih zemalja baci kontaminirani sendvič sa šunkom kojeg bi mogla pojesti divlja svinja i zaraziti se.
Naime, infekcioni materijal se širi preko divljih i domaćih svinja, ljudi i(li) svinjskog mesa. Virus može opstati na odjeći, čizmama i gumama, kao i u proizvodima od svinjetine kao što su šunka i kobasice. Može preživjeti godinama jer mu odgovaraju niske temperature, odnosno 500 do 600 dana u smrznutom obliku, a na šunki, primjerice, 600 do 700 dana.
Detalje istraživanja pogledajte ovdje.
Tagovi
Bolest svinja Afrička svinjska kuga Vakcinisanje svinja Mađarska Virus preživi Zaraza mesom Divlje svinje José Manuel Sánchez-Vizcaíno
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi