Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Detalji nesreće
  • 24.10.2023. 13:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Donji Vakuf

Tužna vijest iz Donjeg Vakufa: Povrijeđenog medvjeda će eutanazirati

Inspektori ustanovili kako je riječ o muškoj jedinki koja je već ranije izgubila prednju desnu nogu. Pretpostavlja se da je stao na minu u šumi.

Foto: Ustupljena fotografija
  • 195
  • 35
  • 0

Sinoć je na dijelu puta Donji Vakuf Jajce, u mjestu Barice, kako smo jutros objavili, došlo do nesreće u kojoj je povrijeđen medvjed. Za volanom je bio mještanin Hamza Pičar, koji je ispričao za lokalnu radio stanicu kako je životinja pretrčavala cestu u trenutku nesreće.

Odmah zaustavio vozilo

Nije, kako kaže, vozio brzo, ali zbog nenadanog susreta nije stigao na vrijeme zakočiti. Odmah nakon sudara, zaustavio je vozilo.

"U prvom momentu me bilo strah, nisam bio siguran je li divljač, čovjek. Par sekundi sam ostao sjedeći u autu, izašao sam, žao mi je divljači, ali kad sam vidio da nije čovjek, dijete, lakše mi je bilo malo", rekao je Hamza dodavši da se brzo odmakao od životinje plašeći se reakcije, te potom pozvao policiju.

Povrijeđen medvjed bez noge: Noćas ga udario automobil na cesti

Policija je prijavu primila sinoć u 23.25 sati te odmah izašla na lice mjesta gdje je ustanovljeno da je "ostvaren kontakt jednog vozila sam medvjedom", potvrđeno je za Agroklub iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona. 

"Policija će dalje poduzimati aktivnosti iz svoje nadležnosti. Uviđajem će se utvrditi sve činjenice i okolnosti ove nezgode, i na osnovu toga će se poduzimati dalje mjere", kratko su nam rekli iz MUP-a SBK. 

Jednostavnije rečeno, utvrdit će se kojom brzinom se vozilo kretalo, te da li je vozač mogao na vrijeme zakočiti. 

Nema spasa za medvjeda

Osim policije na mjestu nesreće jutros su bili i predstavnici lovačkog društva, inspektori i veterinar. Nadležni kantonalni inspektor, Mustafa Bašić, pojasnio je kako su ustanovili da je riječ o muškoj jedinki koja je već ranije izgubila prednju desnu nogu. Pretpostavlja se da je stao na minu u šumi. U sinoćnjoj nesreći, ovom medvjedu su polomljeni i zadnji ekstremiteti.

"Jedinka je momentalno vitalna samo prednjom lijevom šapom, a zadnji dio tijela je bukvalno prekinut. Donijeli smo odluku da smanjimo muke divljači i da je eutanaziramo", naveo je Bašić.

Inače, prije šest mjeseci je na lokalitetu Semešnice snimljen medvjeda koji je od posljedica eksplozije zaostale mine izgubio jedan od ekstremiteta. Vjerovatno je riječ o istoj jedinki koja je povrijeđena u sinoćnjem udesu. 


Tagovi

Povrijeđen medvjed Barice Jamza Pičar Mustafa Bašić Eutanazija medvjeda Medvjed na cesti


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.