Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AS Meta
  • 08.11.2022. 12:00

Turski proizvođač gnojiva otvara fabriku u Bosni i Hercegovini?

Direktor BPI d.o.o., Samir Vildić, kompanije koja je generalni zastupnik turske firme za države Balkana, kaže da je partnerstvo na početku, ali definitivno ulaze na tržište

Foto: Depositphotos/htanak (ilustracija)
  • 1.628
  • 546
  • 0

Turski proizvođač organskih, organomineralnih i mineralnih gnojiva AS Meta planira otvaranje fabrike za proizvodnju gnojiva u Bosni i Hercegovini, odakle je planiran izvoz za države u regiji i Evropskoj uniji. Predstavnici ove kompanije boravili su u našoj zemlji, gdje su organizirane terenske posjete, sastanci s predstavnicima domaćih kompanija, kao i državnim institucijama.

Kako je za Agroklub potvrdio direktor BPI d.o.o., Samir Vildić, kompanije koja je generalni zastupnik turske firme za države Balkana, partnerstvo je još na samom početku, ali definitivno ulaze na ovo tržište.

"Oni su jedan od većih proizvođača u Turskoj za organska i organomineralna, te malim dijelom i mineralna gnojiva", kaže Vildić. 

Nije cilj samo BiH

Distribucija proizvoda na balkanskom tržištu startat će do početka nove sjetvene sezone, dodaje, pojasnivši da je početak proizvodnje gnojiva u BiH planiran u naredne tri godine. Za sada nije definirano hoće li fabrika biti u nekom od postojećih građevinskih objekata ili će se graditi nova zgrada.

"U pregovorima smo i s nekim već postojećim sistemima, a postoji opcija i da to bude investicija nanovo", kaže naš sagovornik. 

Ovo je bila prva posjeta delegacije turskog proizvođača BiH. U planu su svakako i poslovni susreti u susjednim zemljama. Naredna posjeta bit će Srbiji, a potom i Hrvatskoj.

"Planirano je da se najkasnije do kraja ovog mjeseca organiziraju te posjete jer naravno nije cilj samo Bosna i Hercegovina, nego kompletno ovo tržište", navodi, istakavši da će po svim prilikama proizvodnja biti u BiH, ali ne isključuju iz opcije i susjedne zemlje. 

Veća učinkovitost

Kada je riječ o cijenama ovih gnojiva, Vildić ističe kako prema trenutnim informacijama kojima raspolaže organomineralna su u okvirima trenutnih cijena ovih đubriva na tržištu. 

"Kada je riječ o organskim, to je potpuno drugi akcenat, proizvod jeste generalno malo skuplji, ali je učinkovitost daleko veća. Kod nas mora doći do promjene svijesti, jer danas je Holandija u tom sektoru jedna od najrazvijenijih država, ali u isto vrijeme najveći uvoznik organskih gnojiva", zaključuje.  


Tagovi

Gnojivo Đubrivo Organsko gnojivo Mineralno gnojivo Samir Vildić AS Meta BPI


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.