Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fosfor u tlu
  • 17.10.2020. 18:00

Tla alarmatnom brzinom gube fosfor, ugrožena proizvodnja hrane? Kako ga sačuvati?

Jedan od većih problema je i taj što fosfor na tržištu postaje sve skuplji. Slijedom toga, manje bogate regije neće moći priuštiti obnavljanje degradiranog zemljišta mineralnim đubrivima.

Foto: Depositphotos/Yarygin
  • 81
  • 285
  • 0

Tla alarmantnom brzinom gube fosfor, vitalni hranjivi sastojak svake biljke. Svjetska zemljišta se trenutno iscrpljuju u ovom elementu uprkos velikom unosu hemijskih đubriva. Afrika koja ne može priuštiti korištenje mineralnih đubriva, kao i Južna Amerika zbog neučinkovitog upravljanja fosforom te Istočna Europa u kojoj se događa kombinacija spomenuta dva razloga, imaju najveće stope iscrpljenja tog elementa. 

Glavni krivac - erozija

Nedavno objavljena studija u časopisu Nature Communications otkrila je kako će između 40 i 85% ukupnih gubitaka fosfora u svijetu biti uzrokovano erozijom. 

Autori rada procjenjuju da će ta pojava uzrokovati prosječne gubitke od 5,9 kg/ha svake godine. Takođe predviđaju kako će pomicanje gornjeg sloja porasti za dvije trećine do 2070. godine.

Gornji sloj tla nestaje: Koje mjere očuvanja mogu pomoći?

"Čak ako bogatije regije uspiju upravljati plodnošću tla dodavanjem fosfora iz đubriva, snabdjevenost njime nije nimalo jednostavna", kažu stručnjaci. 

Fosfor sve skuplji na tržištu

Jedan od većih problema je i taj što pomenuti element na tržištu postaje sve skuplji.

Njegova cijena porasla je gotovo deseterostruko između 1961. i 2015. godine. Problem je što iz godine u godinu varira te time planiranje njegovog korištenja predstavlja sve veći izazov. Nakon Velike recesije 2008. godine, fosfati i đubriva dobijena izvlačenjem hranjivih sastojaka iz njega postali su četiri puta skuplji.

Slijedom toga, manje bogate regije neće moći priuštiti obnavljanje degradiranog zemljišta mineralnim đubrivima. Afričku nevolju pogoršava loša saobraćajna infrastruktura i skladišta, a tamošnji poljoprivrednici prema procjenama morati će platiti 2-6 puta više od evropskih.

Kako primjenjivati fosforna đubriva u voćarstvu?

Iako je situacija u Evropskoj uniji u cjelini dobra jer većina država može nadoknaditi gubitke dodavanjem ovog elementa iz mineralnih izvora, članice koje su se pridružile 2004. pa nadalje, bore se da dođu do tih resursa.

Kina se sa druge strane bolje snašla. Trenutno sprovode program za recikliranje fosfora, uključujući kanalizacijski mulj iz komunalnih otpadnih voda.

Brojne strategije i planovi za poboljšanje

Europska komisija prepoznala je eroziju kao glavnu prijetnju još 2006. godine, kada je predstavila svoju tematsku Strategiju o tlu. Procjenjuje se da je 12% kopnenog područja oštećeno ispiranjem vodom.

Prijedlog za Zajedničku poljoprivrednu politiku nakon 2020. uključuje dodatne standarde za zaštitu zemljišta, poput zaštite od erozije i upotrebe postojećih podataka i znanja za sprovođenje uravnoteženog đubrenja. Dodatni elementi "nove zelene arhitekture", poput eko-sheme omogućiti će državama članicama da osmisle prilagođenije intervencije i pruže potporu poljoprivrednicima koji sprovode korisne prakse. 

Komisija trenutno priprema i svoju Strategiju za hemikalije, dio Akcijskog plana nultog onečišćenja zraka, vode i tla. Njen je cilj smanjiti rizike povezane sa proizvodnjom i upotrebom tih materija, a očekuje se u narednim nedjeljama. 

Kako se 95% svjetske proizvodnje hrane oslanja na sposobnost biljaka da apsorbuju hranjive supstance iz zemlje, njegova je degradacija glavni razlog za zabrinutost.

Živo je tlo osnova poljoprivredne proizvodnje i zdravlja biljke

Povećanje vegetacijskog pokrova, združena sjetva, malčiranje i uzgoj prilagođen topografiji neke su od tehnika za ublažavanje erozije.

"Korištenje ovih praksa ne bi samo poljoprivredu učinilo održivom, već bi pomoglo u očuvanju vodenih eko sistema", ističu istraživači. 


Tagovi

Fosfor Tlo Gubitak Erozija Proizvodnja hrana Evropska komisija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

57


Glasova: 25

Da 43,9%

Glasova: 23

Ne 40,4%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,8%

Pregled ankete

Pregled ankete