Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 22.07.2022. 18:00

Tanker s ruskim đubrivom plovi prema SAD-u: Izvoz će se povećavati

Riječ je o oko 39.000 tona otopine urea amonijevog nitrata koja plovi prema New Orleansu. Rusija traži nove punktove za izvoz đubriva

Foto: Depositphotos/Miguel-Perfectti
  • 189
  • 45
  • 0

Tanker koji prevozi tečno đubrivo iz Rusije, uskoro će stići u Sjedinjene Države, pokazali su izvori i podaci o praćenju plovila proteklih dana, inofmracija je koju je danas objavio Reuters

Ublažavanje krize? 

Ovim potezom u vrijeme široko rasprostranjene zabrinutosti da će svjetske cijene đubriva biti previsoke Washington, pišu, ublažava krizu, nestašicu i obuzdava cijene hrane. 

Riječ je o oko 39.000 tona otopine urea amonijevog nitrata, utovarene na brod u Sankt Petersburgu koja plovi prema New Orleansu

Glasnogovornik State Departmenta naglasio je da SAD nije sankcionirao hranu ni poljoprivredna dobra iz Rusije. "Za razliku od ruske vlade, nije nam u interesu koristiti hranu kao oružje kako bi se stvorila humanitarna kriza koja bi pogodila ranjivo stanovništvo", priopćio je.

Proširuju izvoz 

Izvoz mineralnih đubriva iz Rusije bi se mogao povećati. Vlada, na zahtjev Ruske asocijacije proizvođača đubriva (RFPA), razmatra povećanje broja kontrolnih punktova preko državne granice kako bi proširila izvoz ove robe, objavila je tamošnja Nacionalna rejting agencija (NRA).

Ruski proizvođači su posljednjih godina smanjili korištenje baltičkih luka, a RFPA je ranije zatražila da se dozvoli izvoz kroz luke Temryuk i Kavkaz (Krasnodarski region). Kapacitet Temryuka je 5,8 miliona tona godišnje, dok je kapacitet luke Kavkaz je 27,5 miliona tona.

RFPA je predložila proširenje liste uključivanjem luke Nakhodka (Primorski region), 20 željezničkih pruga i 10 kontrolnih cestovnih punktova.


Tagovi

Tržište đubriva Izvoz đubriva Mineralno đubrivo Rusija USA Humanitarna kriza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.