Vrijeme je grijanja, izvođenja radova u zatvorenom, čišćenja okućnice, rezidbe u voćnjacima i vinogradima... Budite na oprezu!
Neispravni dimnjaci i električne instalacije česti su uzroci požara na poljoprivrednim gazdinstvima koji osim velike materijalne štete mogu koštati života i ljude i životinje. Jedan takav slučaj je zabilježen u susjednoj Srbiji, u Somboru gdje je, nažalost, stradalo 300 svinja.
Stoga ovom problemu treba pristupiti vrlo ozbiljno i odgovorno, posebno u ovo doba godine kada se griju objekti za životinje, izvode radovi kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.
Kao prvo, vrlo je bitno redovno održavanje i čišćenje dimovodnih kanala. Također, postoji opasnost i kod grijanja samih poljoprivrednih i objekata za životinje gdje ključnu ulogu igraju neispravne električne instalacije, dotrajale grijalice, oštećeni kablovi i slično. Neispravno odlaganje žara i pepela koji nije ugašen također mogu izazvati požar, upozoravaju u vatrogasnoj zajednici.
Osim toga, u poljoprivrednim objektima se često izvode različiti radovi kao što je, na primjer, krunjenje kukuruza, varenje, brušenje i sl. Zato je radove potrebno izvoditi uz maksimalan oprez kako ne bi došlo do požara izazvanog iskrenjem strojeva i alata.
Požare ne možemo u potpunosti spriječiti, ali možemo učiniti niz radnji za umanjivanje rizika od njihova nastanka.
Uz spomenuto održavanje dimnjaka, iznimno je bitno održavanje ispravnosti poljoprivrednih strojeva, pogotovo električnih instalacija na njima.
Poljoprivredni objekti često služe kao skladišta materijala koji je zapaljiv (pesticidi, gnojiva, drvo, plastika, boje, lakovi). Redovno čišćenje i uklanjanje nepotrebnih materijala smanjuje požarno opterećenje objekta.
Održavanje okućnice i neposredne blizine svih objekata očišćenima od suhe trave, niskog raslinja i nagomilanih predmeta, pretežno drva, također sprečava širenje požara na objekt.
Stiže nam i vrijeme rezidbe vinograda, voćnjaka, čišćenje poljoprivrednih površina. Nemojte spaljivati biljni otpad nego ga kompostirajte. Ako je riječ o ostacima vinove loze ili grančica voćaka za koje smatrate da su zaraženi, spalite ih na siguran način, daleko od objekata i predmeta koji se mogu lako zapaliti.
Ugradnja detektora dima i požara na poljoprivredne objekte i u kućanstva, kao i nabava aparata za gašenje početnih požara, može spriječiti širenje i katastrofu.
U slučaju da dođe do požara, bilo na objektu ili na otvorenom prostoru, bitna je što ranija dojava vatrogascima. Ona mora sadržavati informacije o tačnoj lokaciji, opis događaja, opis objekta, informacije o ugroženim osobama, objektima ili životinjama. Važno je ostati na telefonskoj liniji ako od vas dežurni vatrogasac traži dodatne informacije.
Gašenje požara možete započeti sami, ako ne ugrožavate svoju i tuđu sigurnost. Gasite ih aparatima za početno gašenje (u slučaju požara klase A – papir, drvo, slama ili početnih požara klase B) ili vodom (u slučaju požara klase A – papir, drvo, slama).
Kad vatrogasci dođu na mjesto intervencije, dajte im sve informacije koje traže. Ne pravite nepotrebnu gužvu radi fotografiranja ili promatranja intervencije.
Tagovi
Autorica