Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kretanje cijena
  • 23.12.2023. 15:00

Šta se događalo sa cijenama poljoprivrednih proizvoda u trećem kvartalu 2023.?

Ukratko, cijene su pale. No, velike su razlike između pojedinih proizvoda

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 70
  • 10
  • 0

Cijene poljoprivrednih proizvoda u EU za proizvode i inpute koji nisu povezani s investicijama, pale su u trećem kvartalu 2023. godine. Najnoviji podaci Evropskog ureda za statistiku Eurostat ukazuju na dalje smirivanje globalnog poljoprivrednog tržišta nakon perioda poremećaja.

Prosječna cijena poljoprivrednih proizvoda koje poljoprivrednici prodaju na kućnom pragu pala je za devet posto u trećem kvartalu 2023. godine u odnosu na isti 2022.

U trećem je kvartalu došlo i do ubrzanja stope pada cijena poljoprivrednih inputa koji nisu povezani s investicija, a iznosi 11%, u odnosu na drugi kvartal kada je bilo -5%.

Pale cijene žitarica, mlijeka i đubriva

Porast cijena poljoprivrednih proizvoda dostigao je vrhunac u trećem kvartalu 2022. koji je za trideset posto bio veći u poređenju sa istim 2021. godine. Nakon toga je došlo do usporavanja tog trenda.

Ukupan pad u trećem tromjesečju 2023. odražava velike razlike između pojedinih proizvoda. Tako je prosječna cijena žitarica pala za oko jednu trećinu ili 32 posto. Snažan pad je zabilježen kod raži i meslina (meljava), pšenice i spelte, te ječma. Naglo je pala i cijena mlijeka, za petnaest posto, a među ostalim proizvodima umjereniji pad su imali voće za pet i živina za tri posto.

Za što su rasle cijene?

Nagli porast cijena u trećem kvartalu 2023. zabilježen je za za maslinovo ulje, i to od 73 posto u odnosu na isti 2022. Porast su zabilježila biljna vlakna koja se koriste u industriji, za 50 posto, krompir 48 (uključujući sjemenski i konzumni koji su oba porasla za po 30 posto) i šećerna repa 44 posto.

Među inputima koji se ne odnose na investicije najveći pad su imale cijene đubriva i poboljšivača zemljišta od 36 posto, a zatim energije i maziva za 18 i stočne hrane za 12 posto.

Jeftiniji poljoprivredni proizvodi

Na nacionalnom nivou, 21 članica EU je zabilježila smanjenje ulaznih cijena poljoprivrednih proizvoda u trećem kvartalu 2023. u odnosu na isti 2022. godine. Najveći pad cijena zabilježen je u zemljama sa visokom specijalizacijom za žitarice i/ili mlijeko. Na prvom mjestu je Bugarska sa 28 posto. Slijede je Mađarska sa 26, Litvanija i Letonija sa po 24 i Slovačka sa 20 posto.

Cijene su porasle u 6 južnih zemalja, a najviše u Grčkoj za 22 posto. Zatim na Kipru za 11, Portugalu za 8, u Španiji i Malti za po pet i Italiji za jedan posto. Maslinovo ulje je naviše poskupilo u Španiji, čak 103 posto, dok je rast od 99 posto zabilježen u Portugalu.

Što se tiče inputa koji se ne odnose na investicije, najoštrije stope pada cijena u odnosu na treći kvartal 2022. zabilježene su u Litvaniji od 27 i Holandiji 26 posto. Malta je bila jedina zemlja EU koja je zabilježila porast od jedan posto.


Tagovi

Eurostat Cijene poljoprivrednih proizvoda Pad cijena Rast cijena Kretanje cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

24


Glasova: 7

Da 29,2%

Glasova: 12

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 20,8%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !