Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Knjigovodstvo
  • 16.08.2020. 13:30

Šta se dobija vođenjem knjigovodstva na poljoprivrednom gazdinstvu?

Kada se spomene riječ knjigovodstvo, obično se misli na opsežne evidencije i složene računske operacije. Na gazdinstvu se može svesti na svega nekoliko aktivnosti koje ne oduzimaju puno vremena, ističe stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo Milica Popadić.

Foto: Bigstock/Prathan
  • 459
  • 48
  • 0

Vođenje knjigovodstva na poljoprivrednim gazdinstvima je prilično zanemareno kod brojnih poljoprivrednika koji ne prepoznaju korist i takav vid aktivnosti te predstavlja dodatnu obavezu. U posljednje vrijeme se javlja sve veća potreba za sagledavanjem svih aspekata, mogućih propusta i uspješnosti proizvodnje jer je to jedan od uslova za uspješno upravljanje poljoprivrednim gazdinstvima, ističe stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe "Poljosvet" iz Loznice Milica Popadić.

Šta podrazumijeva knjigovodstvo na gazdinstvima?

Kada se spomene riječ knjigovodstvo obično se misli na opsežne evidencije i složene računske operacije. Na gazdinstvu se može svesti na svega nekoliko aktivnosti koje ne oduzimaju puno vremena. To podrazumijeva čuvanje računa, izvode iz banke, rješenja od subvencija i potrebno je dnevno ili sedmično unošenje svih transakcija.

Značaj vođenja knjigovodstva na gazdinstvima:

  • osnova za donošenje odluka koje se tiču upravljanja gazdinstvom;
  • pruža informacije kako se novac troši i kako se zarađuje;
  • pomaže u pronalaženju načina smanjenja troškova i povećanja profita;
  • olakšava planiranje budućih aktivnosti;
  • svi rizici karakteristični za poljoprivrednu proizvodnju svode se na razumnu mjeru i
  • može se izmeriti finansijski uspjeh na kraju godine.

Knjigovodstveni obrasci

Za vođenje knjigovodstva postoje obrasci koji služe za bilježenje svih prihoda i troškova koji se odnose na gazdinstvo, napominje Popadić. Radi lakšeg bilježenja podataka dati su obrasci koji su podijeljeni u tri grupe:

  1. Prihodi i troškovi biljne proizvodnje;
  2. Prihodi i troškovi stočarske proizvodnje;
  3. Opšti troškovi gazdinstva

Sljedeći su primjeri kako možete voditi evidencije na svom gazdinstvu:

Vođenje evidencije u biljnoj proizvodnji obuhvaća sve prihode i rashode nastale uslijed prodaje ili potrošnje - za svaku biljnu kulturu otvara se po jedna tabela gdje se unosi: ukupna proizvedena količina glavnog proizvoda; ukupna prodana količina proizvoda; ukupna količina potrošena u domaćinstvu; ukupna količina potrošena na gazdinstvu. Zatim, kupljeni materijal u biljnoj proizvodnji - unosi se vrsta materijala, količina, jedinica mjere i iznos i to za kupljeni materijal u biljnoj proizvodnji (sjeme, sadnice, đubriva, sredstva za zaštitu bilja i sl.) i ostali kupljeni materijal (materijala za vezivanje bala ili maline, pakovanje proizvoda, ambalaža,...)

Vođenje evidencije u stočarskoj proizvodnji obuhvaća promjenu broja stoke na gazdinstvu (rođeno, kupljeno, prodano); zatim prihode od stočarskih proizvoda (mlijeko i proizvodi od mlijeka, jaja, med i ostalo); kupljenu stočnu hranu po odgovarajućim vrstama stoke); plaćene usluge i kupljeni materijal u stočarskoj proizvodnji (veterinarske usluge, veterinarsko osjemenjavanje krava, troškovi selekcije, deterdženti za definfekciju, itd.)

Vođenje evidencije za ostale poslovne promjene na gazdinstvu obuhvaća usluge radne snage, mehanizacije i opreme (plaćanja za stalnu i povremenu radnu snagu, plaćanje za usluge oranja, sjetve, žetve, tekuće održavanje mašine, goriva i maziva, troškovi upotrebe privatnog automobila za poslovne svrhe), onda opšte troškove gazdinstva (održavanje objekata, troškovi električne energije, vode, grijanja, porezi i doprinosi u vezi sa poslovanjem na gazdinstvu i zemljište i objekte, zakup, kamate za kredite) i subvencije i ostale poslovne promjene, navodi ovaj stručnjak.

Iako je vođenje knjigovodstva na poljoprivrednim gazdinstvima vrlo korisno, i dalje je veliki broj onih koji ne vode nikakvu evidenciju o poslovima obavljenim na svojim parcelama ili vode takvu evidenciju u kojoj se veoma teško snalaze. Jedino je primjetno da je sve više onih koji vode knjigu polja, a podsjetimo, cilj vođenja knjige polja je analiza uticaja primjenjene agrotehnike i vremenskih uslova na prinos i kvalitet ratarskih usjeva. Na osnovu analize se donose odluke o tome koje agrotehničke mjere treba primijeniti sljedeće godine. 


Tagovi

Vođenje knjigovodstva Knjiga polja Milica Popadić Poljoprivredno gazdinstvo Evidencija Troškovi Prihodi


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...