Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispod oraha
  • 29.04.2023. 07:30

Šta može rasti ispod oraha?

Sjena i juglon ograničavaju biljke koje mogu rasti u podnožju ove voćne vrste. Ali ima povrća, voća i drugog kojem to ne smeta

Foto: Maja Celing Celić
  • 18.608
  • 952
  • 0

Orah zauzima veliki prostor svojom krošnjom, stvara kompaktnu hladovinu, iz zemljišta crpi mnogo vode i biljnih hraniva. Odlikuje se brzim rastom nadzemnog i podzemnog sistema. Izlučuje velike količine juglona, materija koje nepovoljno djeluju na druge biljke. Ako korijen osjetljive biljke dođe na 12 mm od korijena oraha, on će usvojiti juglon. To će dovesti do njenog uvenuća. Toksično područje nije samo ispod drveta već se pruža i do 20 m od debla.

Mnogim vrstama ovakvi uslovi neće odgovarati, ostaju zakržljale ili propadaju. Međutim postoje i one kojima to neće smetati. Kako će biljke odreagovati zavisi i od klimatskih uslova, kvaliteta zemljišta.

Ukrasno i ljekovito bilje

U prirodi možete primijetiti da ispod stabla rastu razne djeteline i da im uopšte ne smeta hladovina njegove krošnje. Slična situacija je i s mnogobrojnim ukrasnim biljem. Najbolje će rasti vrste koje se javljaju rano u proljeće prije nego što krošnja olista.

Dobro uspijevaju tulipani, zumbuli, jagorčevine i ukrasne lupine. Ne treba ih saditi uz samo deblo već malo udaljene. Neven, vinka, razni irisi mogu uspješno da rastu i cvjetaju. Ipak, ne treba očekivati da će bujno cvjetati u hladovini. Na udaljenosti većoj od 1 m od stabla dobro će rasti hoste i druge biljke koje podnose sjenu. Takođe, odaberite paprati, a na rubu krošnje rastu krizanteme i ehinacea.

Za sada sunce još uvijek prolazi kroz krošnju

Povrće i voćne vrste

Od povrća je bijeli luk najotporniji na uslove ispod krošnje, a za njim slijede tikvenjače, uključujući tikvice i dinje, pasulj, mrkva, peršin, pastrnak, cikla, kukuruz i artičoka.

Od voćnih vrsta veliku tolerantnost pokazuju ribizle, crna malina i ogrozd. Šljive i breskve najbolje podnose blizinu, zatim crna ribizla, malina. Maline će najbolje uspijevati na rubu kruga kojeg pokriva krošnja. Orah štiti grmlje od udara jakih vjetrova, ali istovremeno ovo područje izbjegavaju štetni insekti. Dobro će rasti razno ljekovito bilje. Matičnjak, nana, menta, estragon, bosiljak mirisni, vratić dobro podnose sjenu.

Ne zaboravite redovno orezivati orah kako bi krošnja bila što prozračnija. Tako ćemo omogućiti svjetlosti da prodre do podnožja stabla. U toku ljetnih suša obratite pažnju na zalijevanje biljaka, jer jak korijen oraha snažno usisava vlagu iz zemljišta.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, ali za većinu agroklimatskih područja u BiH preporučuje se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice pa je i bolji rast... Više [+]

Tagovi

Orah Biljke ispod oraha Raste ispod oraha Hlad oraha Juglon Gusta krošnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete