Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Interventne mjere
  • 20.03.2020. 18:30

Šta kaže Udruženje mljekara na postojeću situaciju?

Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS apeluje na relevantne finansijske institucije da garantuje poljoprivrednicima da će im biti obezbejeđen sjemenski i repromaterijal za predstojeću sjetvu.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 693
  • 137
  • 0

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH, Vladimir Usorac, obratio se nadležnim institucijama sa zahtjevom za uvođenjem interventnih mjera isplate svih zaostalih sredstava, kroz podsticaje, za proizvodnju hrane na teritoriji BiH. 

Tražene mjere su hitne i zahtjevaju momentalni odgovor od nadležnih institucija, zbog aktuelne situacije sa pandemijom korona virusa, ali i predstojeće sjetve

Iz Udruženja apeluju da relevantne finansijske instituticije garantuju da će biti obezbjeđeno vještačko đubrivo, sjemenski materijal i gorivo. Ukoliko se ne ispune ovih zahtjevi, poljoprivrednike očekuje teška godina. 

Ne proizvodimo dovoljno hrane za sopstvene potrebe?!

"Veoma teška situacija koja je između ostalog potakla ljude na solidarnost i saradnju, ali je i pokazala značaj domaće proizvodnje. Evo, već vidimo da veliki broj država u našem bližem i daljem okruženju u potpunosti zatvara sve granice. Čujemo informacije da veliki broj vozača odbija da vozi. Znači polako postajemo odsječeni od svijeta", kaže Usorac. 

Ipak, naša zemlja ne proizvodi dovoljno. Prije nekoliko dana, kako kaže, mediji su objavili informaciju da Bosna ne proizvodi dovoljno hrane za njene stanovnike. Kako stvari stoje kod nas, ovo je tačno. Prošle godine BiH je uvezla više od 3 milijarde KM agro - prehrambenih proizvoda, a to je otprilike na nivou vrijednosti budžeta Republike Srpske. Kada je riječ o izvozu, on je daleko manji. Iz ovoga proističe da naša zemlja nema sposobnosti da podmiri sopstvene potrebe. 

Zahtjev udruženja poljoprivrednika BiH možete pogledati u dokumentu ispod teksta

Usorac se pita šta će biti ako se i granice zatvore?! Kako ćemo onda obezbjediti strateške životne namirnice, poput brašna, mlijeka ili mesa ?

Prioritet prehrambena sigurnost

"A da kupujemo tih 3 milijarde od domaćih proizvođača, ne samo mlijeka i goveđeg mesa, da ne govorimo o nama nego i žitarica, povrća, svinjetine, jagnjetine, voća... možda bi bili dovoljno razvijeni da bar sa gledišta potrebe za hranom ne strepimo sada", zaključuje predsjednik udruženja.  

Sjetva ne može da se obavlja bilo kog dana u godini nego samo onda kada je vrijeme za to. Krave se moraju hraniti i pomusti, kako kaže, svaki dan.

Udruženje će nastaviti sa uobičajenim aktivnostima, zajedno sa otkupljivačima i prerađivačima, kako bi se osigurala prehrambena sigurnost naših ljudi, koliko god je to u mogućnosti sada u ovoj situaciji. Ipak, za sve navedeno potrebna je i podrška države, kako bi se kupovali domaći proizvodi i nakon što se završi ova kriza, zaključuje Usorac.


Dokumenti


Tagovi

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Vladimir Usorac Predstojeća sjetva Proizvodnja hrane Životne namirnice Prehrambena sigurnost


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete