Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 17.06.2022. 17:00

Smanjena upotreba pesticida u EU?

Objvljeni su ažurirani podaci koji pokazuju značajan napredak, ali tempo treba ubrzati, poručuju u EK

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 55
  • 6
  • 0

Evropska komisija je objavila ažurirane podatke u vezi s ciljevima smanjenja pesticida u sklopu strategije Od farme do stola za period od 2011. do 2020. godine, a za koje se smatra da izazivaju zagađenje životne sredine, zemlje, vode, vazduha, dovode do gubitka biodiverziteta te imaju negativan uticaj na zdravlje ljudi i životinja.

Dva su cilja koja treba postići: smanjenje upotrebe i rizika te smanjenje upotrebe opasnih pesticida. Korištenje hemijskih sredstava i rizici povezani s njima pokazali su smanjenje od 14 posto u odnosu na period 2015. do 2017. godine i jedan posto u odnosu na 2020.

Ostvaren napredak u smanjenju upotrebe i rizika (Izvor: EK)

Podaci pokazuju da se opasni pesticidi koriste manje za 9 posto u odnosu na 2019. godinu, odnosno za 26 posto u odnosu na početni period.

Navodi se da je potrebno ubrzati tempo, a EK je fokusirana na smanjenje ukupne upotrebe i rizika za 50 posto do 2030. godine. Neophodno je da države članice urade više po ovom pitanju. Na veću aktivnost pozivaju naučnici i stanovništvo.

Smanjena upotreba opasnih pesticida (Izvor: EK)

Prema podacima, upotreba niskorizičnih i alternativnih bioloških preparata još uvijek je na niskom nivou. Tome najviše doprinose neinformisanost stanovništva i visoke cijene takvih preparata u prodaji.

U zemljama EU 2020. prodano 346.000 tona pesticida - kojih najviše?

Evropksa komisija je najavila da će uskoro biti usvojena nova pravila o održivoj upotrebi ovih sredstava. Na taj će način pomoći državama članicama EU da postignu ciljeve koji su zacrtani u strategiji.


Tagovi

Evropska Komisija Pesticidi Upotreba pesticida Rizik od pesticida Smanjenje pesticida


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.