Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 20.07.2022. 18:00

Slovenski otkup pšenice je nezakonit prema pravilima Evropske unije

Evropska komisija tvrdi da obavještenje o planu otkupa nije stiglo, uprkos tome što se inicijativa potencijalno kvalifikuje kao državna pomoć, što je nezakonito unutar Unije

Foto: Martina Popić
  • 173
  • 38
  • 0

Slovenački premijer Robert Golob najavio je 1. jula da će Slovenija otkupiti pšenicu iz ovogodišnje žetve radi stabilizacije cijena i zaštite zaliha hrane. No, Evropska komisija nije službeno obaviještena o planovima slovenačke vlade, piše Euractiv

Smatraju da je ovo pokušaj slovenačke Vlade da indirektno kontroliše maloprodajne cijene stabilizacijom otkupnih.

Obavještenje nije stiglo

Tamošnja stopa inflacije u junu bila je rekordna u poslednjih 26 godina i iznosila je 10,4 posto. To je natjeralo Vladu da se okrene problemu poskupljenja hrane.

Izvršna vlast EU tvrdi da obavještenje o planu nije stiglo, uprkos tome što se inicijativa potencijalno kvalifikuje kao državna pomoć, što je nezakonito unutar Unije.

Slovenija će otkupiti svu domaću pšenicu - traži se ostavka premijera i ministrice

Tamošnji poljoprivrednici mogu da očekuju paket pomoći od 22 miliona evra za subvencije za gorivo, đubrivo i druge poljoprivredne inpute. Dio mjera biće pokriven sredstvima iz drugog stuba ZPP-a. Sektor mlijeka također dobiva značajnu podršku koja će biti djelimično finansirana kroz Privremeni krizni okvir državne, a koji je Komisija odobrila 23. marta za podršku primarnim poljoprivrednim proizvođačima.

Tamošnji poljoprivrednici mogu da očekuju paket pomoći od 22 miliona evra (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Prilagođavanje okvira

Međutim, podsjećaju u Komisiji, o svemu tome to izvršno EU tijelo mora biti obaviješteno kako bi dala svoje formalno zeleno svjetlo, što je sada izostalo. Trenutno su u kontaktu sa slovenačkim vlastima kako bi dobili više informacija. Mora se provjeriti da li je pomoć u skladu sa uslovom utvrđenim u privremenom okviru, odnosno da neće prelaziti 35.000 eura po korisniku i da će biti dodijeljena najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

Komisija trenutno konsultuje države članice i iznosi novi prijedlog za prilagođavanje okvira kako bi se povećao maksimalni nivo podrške koja se može dodijeliti. Izgleda da je otkup pšenice izvan okvira privremene državne pomoći, koja se do sada koristila za davanje ograničenih iznosa u obliku direktnih grantova, a ne za kupovinu roba na tržištu. Iz EK su rekli da za sada ne mogu dati nikakvu procjenu, jer još nemaju potrebno obavještenje i podatke.

Objavljen otkup pšenice

Agencija za robne rezerve objavila je da će otkupiti 40.000 tona pšenice iz ovogodišnje žetve.

Vijest se odnosi na otkup do 14.000 tona pšenice te do 26.000 tona pšenice uz obavezu skladištenja na teritoriji Slovenije. Za prvu partiju količina ne smije da bude manja od 100 tona, a za drugu 500 tona. Ukupna procijenjena vrijednost bez PDV-a iznosi 12,4 miliona evra.


Tagovi

Evropska Komisija Slovenija Otkup pšenice Javne nabavke Robne zalihe


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.