Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradačački sajam
  • 29.08.2019. 17:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Slađana Babić Rađenović: Imamo idealne uvjete za uzgoj voća, pitajmo se za koga proizvodimo

Mnogi strani konzultanti su ovdje bili, i svi se slažu da naše voće ima odlična organoleptička svojstva, iznijela je Babić Rađenović

Foto: Vedran Stapić
  • 297
  • 55
  • 0

U organizaciji Gradačačkog sajma danas su u obližnjem poljoprivrednom gospodarstvu Krušik, u sklopu kojega je imanje Monogram , održana predavanja za zainteresirane proizvođače. 

U prvom bloku konzultantica Slađana Babić Rađenović iz Gradiške govorila je o izazovima savremene proizvodnje voća. Ona vodi i ovdašnje nasade (35 hektara voća), a ima i 5 hektara vlastitog voćnjaka krušaka, jabuka i šljiva.

Važno je prije podizanja nasada postaviti si pitanje za koga proizvodimo

Pristup voćarstvu ključ je uspješnog proizvođača, rečeno je u uvodu prezentacije. "Važno je prije podizanja nasada postaviti si pitanje za koga proizvodimo. Istražiti tržište i dobiti sliku, a tek onda krenuti u izbor sadnog materijala i odabir adekvatnih tehnologija", rekla je Babić Rađenović i dodala kako nije moguće raditi kopiranje tehnologija u naše uvjete. "Mi ne možemo raditi kao Talijani ili netko treći. Možemo gledati kako ćemo eventualno uklopiti neke strane modele kod nas. Ali uvijek i prije svega imati u vidu naše uvjete. Brojni su izazovi pred nama, ali jedino što sigurno znamo je da imamo idealne uvjete za uzgoj voća", kazala je savjetnica koja vodi brojne voćnjake u više država.

"Mnogi strani konzultanti su ovdje bili, i svi se slažu da naše voće ima odlična organoleptička svojstva" iznijela je Babić Rađenović te pokazala troškovnik podizanja nasada jabuka, koji kaže da potpuno opremljen voćnjak od 10 hektara košta 1.000.000 KM, što znači da je trošak hektara 100.000 konvertibilnih maraka.

Voćarima se bliži i najzahtjevniji dio godine - berba i prodaja voća, pa je vrijeme kada kalkulacije dobiju svoj puni značaj.

Ova konzultantica iznijela je vlastite izračune koji govore kako trošak proizvodnje 1kg jabuke na urodu od 50 tona 1 klase iznosi 0,32KM, dok je isti trošak na 30t prve klase 0,53KM, ako je pri tome nasad financiran kreditima banaka onda kalkulacija i nadalje raste.

Agronom Ruža Vukadin iz Petrokemije i konzultantica Slađana Babić Rađenović

Kada se uzme u obzir da je prošle godine otkupna cijena jabuke prve klase bila od 0,35 do 0,40KM, to govori da su voćari uglavnom poslovali s gubitkom.

Saznali smo da će Udruženje voćara Republike Srpske izaći ovih dana s prijedlogom okupnih cijena. Za jabuku prve klase od očekivanih minimalnih 0,65KM do 0,70KM, a za industrijsku jabuku 0,25KM. 

"Kad pričamo o tehnologiji, moje iskustvo govori da je najvažnija mjera sputavanja rasta. Većina voćara ima poteškoća s prevelikim vegetativnim porastom. Svi problemi kreću odavde", iznijela je savjetnica svoja zapažanja okupljenim proizvođačima.

Govora je bilo i o rezidbi korijena, kao i o značaju adekvatne rezidbe krošnje za uravnoteženje voćaka. Važno je razumjeti kakvu reakciju izazivamo, a to određuje termin i način rezidbe, naglašeno je.

"Kod nas je prisutan dojam da je zaštita najbitnija, ali ja bi rekla da nije. Ako smo druge mjere pravilno odradili kemija ima manji značaj. Naši proizvođači voća često griješe i kažu da voćke treba dobro okupati. Treba imati na umu da s većom količinom vode smanjujemo koncentraciju sredstava", upozorava ova savjetnica.

Petrokemija lider na tržištu BiH

Istom prilikom Ruža Vukadin agronom kutinske Petrokemije, tvornice umjetnih đubriva dala je osvrt na hranidbu bilja i važnost đubrenja.

"Na tržištu BiH ostvarimo 5% naših plasmana i tržišni smo lider", rekla je Vukadin i dodala kako su u BiH prisutni kroz dva distributera, tvrtke Rapić d.o.o iz Gradiške i Modeco d.o.o. iz Ljubuškog.

"Kemijska analiza osnova je od čega se kreće, moramo znati od čega polazimo", ističe Vukadin i dodaje kako je važno znati koji urod možemo očekivati. Svaka kultura ima svoje specifične potrebe, pa i to treba imati i vidu. Valja uvijek izračunati potrebnu količinu đubriva na temelju toga.  "Ako niste sigurni koliko trebate aplicirati, koristite mogućnost da naše stručnjake pitate za savjet", rekla je savjetnica iz kutinske tvornice đubriva.

Azot je osnova za izgradnju biljnih organa, kalijum za kvalitetu, a fosfor za oplodnju.

"Azot će nam s vremenom otići, ali fosfor i kalijum ostaju sačuvani u donjim slojevima za potrebe biljaka, što je uvijek važno imati u vidu kada se govori o osnovnom đubrenju", rečeno je na ovom skupu.

Predstavljen je i program Petrokemijinih tekućih mineralnih đubriva pod zajedničkim nazivnikom Fertina, a dan je i poseban naglasak na dio palete proizvoda koji sadrže sumpor.

U destileriji imanja Monogram

Predstavljeni su i podatci njihovih istraživanja nastalih kroz kontinuirane pokuse đubrenja koji daju odgovore na izazove proizvođača. Tako su zabilježeni pozitivni različiti efekti povećanja prinosa i/ili manje vlažnosti, ovisno o taktici đubrenja i izboru proizvoda.

Predstavljena je i nova digitalna platforma ePetrokemija, koju je moguće besplatno preuzeti za pametne telefone s android i iOS operativnim sustavima. Naime, ondje se mogu pronaći cijene mineralnih đubriva, kontakti kao i korisni kalkulator đubrenja.

Na kraju prezentacije okupljeni proizvođači su imalu priliku kratko se upoznati s proizvodnjom rakije imanja domaćina. Direktor prodaje imanja Monogram, Vladimir Kostandinović proveo je grupu kroz destileriju i podrume, te pokazao okolne voćnjake te novoizgrađeni restoran i hotel.


Fotoprilog


Tagovi

Vladimir Kostandinović Ruža Vukadin Slađana Babić Rađenović Sajam šljive Gradačac PG Krušik


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića 7, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222, e-mail: info@gradacackisajam.ba web: https://gradacackisajam.ba/

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

69


Glasova: 31

Da 44,9%

Glasova: 27

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,9%

Pregled ankete

Pregled ankete