Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regionalni sastanak
  • 07.11.2023. 13:30

Skup na Jahorini: Stigli ministri poljoprivrede jugoistočne Evrope

Kako unaprijediti odnose i uskladiti stavove sa Evropskom unijom, koliko politika može pomoći u poljoprivrednom razvoju, Zelena agenda, neke su od tema koje će se naći na stolu tokom susreta.

Foto: Facebook/SWG RRD
  • 148
  • 20
  • 0

Ministri i šefovi delegacija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi, okupili su se danas na Jahorini na 17. godišnjem sastanku. Domaćin ovog skupa je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG).

Kako unaprijediti odnose i uskladiti stavove sa Evropskom unijom, koliko politika može pomoći u poljoprivrednom razvoju, Zelena agenda, neke su od tema koje će se naći na stolu tokom susreta. 

"Mi u Bosni i Hercegovini ocjenjujemo da poljoprivreda može biti top sektor. Cijenimo sve napore koje čine entitetske strukture kako bismo unaprijedili proizvodnju", rekao je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dodavši kako je uloga resora kojim upravlja koordinirajuća. 

Ubrzati IPARD II

Razgovarat će se o različitim aspektima regionalne saradnje u poljoprivredi i ruralnom razvoju kako bi se ubrzao proces integracije u Evropsku uniju.

"Sama Zelena agenda koja je promovirana 2020. i deklaracija u Sofiji koji su potpisali naši lideri imaju pet stubova saradnje, od cirkularne ekonomije, biodiverziteta, poljoprivrede, transporta, energetike, naš rad u ovom kontekstu je fokusiran na poljoprivredu i akcije utvrđene u planu 2021. godine", rekao je Bojan Ilić, generalni sekretar SWG-a

Pristupanje EU nije jednostavan proces, poručio je Wojciechowski

U svom online obraćanju prisutnima, Janusz Wojciechowski, povjerenik Evropske komisije izjavio je da pristupanje EU nije jednostavan proces, ali da podržavaju Zapadni Balkan dovodeći ga na zeleno tržište. Pozdravio je nastavak otvorene trgovine i otvaranje novih u budućnosti. 

"IPARD programi pružaju bolje mogućnosti za ulaganje u obnovljivu energiju uz preporuku da se ubrza provedba IPARD II programa kako bi se izbjegao gubitak sredstava", poručio je Wojciechowski.

BiH preuzela predsjedavanje SWG-om

Na sastanku, učestvuju delegacije sa državnog nivoa te oba bh. entiteta, zatim iz Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Moldavije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Slovenije, Gruzije, Češke, Francuske, te predstavnici Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija.

Predsjedništvo Skupštine SWG za predstojeću godinu predato Košarcu 

Ovom prilikom je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH preuzelo od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore predsjedavanje Skupštinom SWG-a za 2024. godinu.


Tagovi

Godišnji sastanak Ministri poljoprivrede Jugoistočna evropa Staša Košarac Bojan Ilić Janusz Wojciechowski


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.