Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 31.10.2022. 18:00

Skočile cijene žitarica zbog blokade crnomorskih luka

Najnoviji sukob je doprinio rastu cijena. Pšenica se prodavala po 350 eura/t.

Foto: Depositphotos/DesignPicsInc
  • 92
  • 9
  • 0

Najnovija eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine prijeti prekidu žitnog koridora iz crnomorskih luka. Agrarheute izvještava da je Rusija optužila Ukrajinu da je za napad na Crnomorsku flotu na Krimu koristila bespilotne letjelice.

U nedjelju iz luka u Crnom moru nije krenuo nijedan brod. Ujedinjene nacije su saopštile da su dogovorile plan s Turskom i Ukrajinom za 16 brodova za transport žitarica.

Globalne cijene žita naglo skočile 

Na pariškom MATIF-u trenutna cijena pšenice je porasla za skoro 13 eura na 350 eura/t. Vrijednost kukuruza je porasla za 10 eura i sad iznosi 346 eura/t, dok se tona uljane repice prodaje po 658,25 eura. Rast od pet posto je zabilježilo tržište u Čikagu odmah po saznanju o blokadi žitnih koridora.

Među blokiranim brodovima nalazi se jedan koji je prevozio desetine hiljada tona pšenice koju je Svjetski program za hranu iznajmio za hitnu pomoć na Rogu Afrike, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskiy. Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture saopštilo je da je blokirano 218 brodova.

Luke napustilo 397 brodova

Ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture je saopštilo da je od 1. avgusta luke napustilo 397 brodova koji su prevozili 9 miliona tona ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u zemlje Afrike, Azije i Evrope. Napomenuli su da su spremni nastaviti izvoz poljoprivrednih proizvoda u skladu postignutog "Sporazuma o žitu".

Od sutra rampa na izvoz: Rusija obustavlja žitne koridore?

Predloženo je da delegacije Turske i UN obezbijede 10 inspekcijskih timova za inspekciju 40 brodova. Sporazum je zahtijevao od dvije sukobljene zemlje da uz pomoć UN i Turske koordiniraju inspekcije i tranzit brodova kroz Crno more.


Tagovi

Rusija Ukrajina Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas