Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 29.01.2023. 15:00

Skandal u Italiji: Na vidjelo izašla nesavjesna i zabrinjavajuća upotreba pesticida

Dugotrajan sudski proces je doveo do oslobađanja istraživača koji su upozoravali na korištenje pesticida u voćnjacima Južnog Tirola. Oni su sada objavili sve podatke

Foto: Depositphotos/ ikerby36.gmail.com
  • 306
  • 122
  • 1

Jedna od najvećih voćarskih regija u Evropi nalazi se u Italiji, u dolini Val Venosta, u južnom Tirolu. Na oko 18.000 ha se uzgaja jabuka, a 2021. je bilo oko 935.000 tona prinosa. Tome nije doprinijela samo povoljna klima već i upotreba hemijsko-sintetičkih pesticida za što se vezuje skandal iz 2017.

Tada je njemački Institut za životnu sredinu iz Münchena (Umweltinstitut München) kritizirao njihovu veliku upotrebu te pokrenuo kampanju "Pesticide Tyrol" zbog čega su završili na sudu. Naime, više od 1.300 voćara je pokrenulo sudski postupak u kojem su optužili institut za klevetu i krivotvorenje podataka. No, u maju 2022. suđenje je okončano oslobađajućom presudom.

Tokom ovog postupka, državno tužilaštvo u Bolzanu oduzelo je kao dokaz knjige za tretiranje južnotirolskim voćarskim kompanijama iz 2017. godine. One sadrže informacije o tome koliko i kojih pesticida voćari koriste na svojim površinama, koliko često i u koju svrhu.

Koktel efekat

Nedavno je Umweltinstitut javno objavio podatke i istraživanje koje se temelji na njima, a pokazali su da je riječ o alarmantnoj situaciji koja je proizašla iz nesavjesnog rada i upotrebe sredstava za zaštitu bilja, bez presedana u Evropi. 

Uglavnom je povezana s uzgojem jabuka i upotrebom izuzetno opasnih aktivnih sastojaka kemijskih sredstava što je rezultiralo višestrukim izlaganjem više vrsta pesticida, tzv. koktel efektu.  

38 tretmana po voćnjaku

Podaci iz 2017. se odnose na 681 voćarsku plantažu u Južnom Tirolu koje posluju na ukupno 3.124 hektara proizvodnih površina, što je skoro polovina ukupne površine ovog područja. Rezultati su zabrinjavajući i pokazuju da je od početka marta do kraja septembra te godine svaki dan izvođeno tretiranje.

Od ukupno 83 upotrebljena aktivna sastojka, njih 17 je već bilo prisutno na službenoj listi kandidata za zamjenu od strane EU. Analiza pokazuje da je u prosjeku obavljeno 38 tretmana na svakom voćnjaku. 

Dakle, rezultati analize pokazuje da su u njemačkoj organizaciji bili u pravu i da su kritike potpuno legitimne.

U danu do 10 različitih pesticida

Christine Vogt, jedna od autorica istraživanja, navela je da su korišteni brojni pesticidi koji mogu biti opasni po zdravlje onih koji ih koriste te zdravlje lokalnog stanovništva. Visoko na ljestvici su glifosat i hlorpirifos metil, koji je zabranjen jer može uzrokovati neurorazvojne poremećaje kod embriona.

Na 89 posto plantaža korišten je etofenprox, opasan za vodene organizme, pčele i druge insekte. Na 65 posto je upotrebljavan neonikotinoid tiakloprid. Utvrđeno je da su neki voćari u istom danu koristili i do deset različitih sredstava što dokazuje navode o vrlo opasnom koktel efektu. Oko 90 posto svih tretmana bilo je bazirano na sintetičkim hemikalijama

Umweltinstitut traži hitnu zabranu upotrebe najopasnijih pesticida i herbicida u voćnjacima Južnog Tirola. Ova ekološka organizacija zagovara i postepeno ukidanje upotrebe sintetičkih hemijskih sredstava za zaštitu bilja širom Evrope do 2035. godine.


Tagovi

Južni Tirol Italija Jabuke Umweltinstitut Koktel efekt pesticida Pesticide Tyrol Bez presedana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]