Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenski materijal
  • 26.01.2020. 14:00
  • Trebinje

Sjemenski materijal stigao u trgovine, cijene nešto niže u odnosu na prošlogodišnje

U poljoprivrivredne apoteke na područje Trebinja stigao je sjemeski i sadni materijal. Cijene krompira nešto su niže u odnosu na prošlu godinu.

Foto: Depositphotos/Bork
  • 3.080
  • 124
  • 0

Posljednjih dana januara u poljoprivrednim apotekama na području Trebinja veće gužve. Sjemenski i sadni materijal je stigao pa poljoprivrednici polako počinju pripreme za period sadnje, koji, zbog povoljnijih klimatskih prilika, u Trebinju počinje ranije.

"Imamo različite sorte ranog i srednje ranog krompira - anais, arnova, adora, agria, liseta, spunta, monalisa, carrera, jerla, tiamo, rudolf, kondor, margarita, marabela, bellarosa, romano, faluka, actrice. Cijena se kreću od 1,90 KM do 2,40, zavisno od sorte i one su nešto niže nego prošle godine. Cijena luka je 3,70. Tu su i sadnice maslina, smokava", istuče Mladen Kosjerina, diplomirani inženjer poljoprivrede.

Da su cijene niže nego prošle godine potvrdio nam je i Dragan Bukvić iz Poljoprivredne zadruge Trebinje.

"Ako birate krompir iz Srbije, ne treba brinuti o kvaliteti"

"Cijene sjemenskog krompira ove godine niže su u odnosu na prošlu godinu u prosjeku od 10 do 15 feninga po kilogramu. Ovo se odnosi na holandska sjemena, s druge strane, kad je riječ o uvoznom krompiru iz Srbije cijene su na prošlogodišnjem nivou. Ovaj krompir je jeftiniji 20 ili više odsto u odnosu na holandski. Njegova cijena se kreće oko 1,85 KM-1,90 KM, a holandskog 2,30 KM-2,40 KM. Cijena luka ove godine je 3,90 KM. Riječ je o luku pakovanom po kilogram, dok je rinfuzni luk pakovanje po 25 kilograma 20 do 30 feninga jeftiniji u odnosu na pakovanja po kilogramu", kaže Bukvić.

Prema njegovim riječima, kupci koji izaberu sjemenski krompir iz Srbije, odnosno Guče, ne treba da brinu o kvalitetu.

"Riječ je o originalnim sjemenima, firmi koja je najveći proizvođač na Balkanu a osovno, odnosno elitno, sjeme uvozi se iz Holandije. Kontrole rade stručnjaci iz Holandje. Čak su pravila vezana za neke bolesti stroža u Srbiji u odnosu na holandska, jer se tamo neke bolesti tolerišu", objašnjava Bukvić.

Sve češća sorta liseta

Naš sagovornik svjedoči iz svog iskustva da izbor sorte često zavisi od nadmorske visine na kojoj se sadi krompir, ali da se Trebinjci u najvećem procentu opredjeljuju za sortu liseta.  

"Što se tiče područja Trebinja i okoline, u poslednjih pet ili šest godina, posebno se dobro pokazala srednje rana sorta liseta. Ona zauzima minimalno pedeset odsto od svih sorti koje se prodaju. Pored nje dosta se porodaju i karrera, adora, uglavnom rane sorte za područje grada i prigradskih naselja, a za veće nadmorske visine tražene su sorte kondor, kenebek, agrija, dezire", kaže Bukvić.


Tagovi

Sjemenski krompir Sjemenski luk Trebinje Poljoprivredne apoteke Sjemenski materijal Cijene


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić