Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saopćenje
  • 06.04.2023. 17:00

Satanak Košarca i Minića: Hoće li BiH konačno pristupiti fondovima EU?

Ministri su, kako je saopćeno, razmijenili mišljenja o uspostavljanju IPARD operativne strukture kako bi se obezbijedio pristup fondovima EU namijenjenih za poljoprivrednu proizvodnju u FBiH i RS.

Foto: MVTEO BiH
  • 74
  • 6
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savom Minićem o aktuelnim temama u sektoru poljoprivrede.

Na sastanku je bilo riječi o inicijativi institucija RS o uvozu svinja za reprodukciju, što je jedna od mjera podrške domaćim farmerima za nastavak proizvodnje i obezbjeđenja tržišta.

Plasman crvenog mesa

Sagovornici su ukazali na važnost otvaranja evropskog tržišta za izvoz crvenog mesa. U tom kontekstu, dogovoreno je da će u najkraćem roku biti usaglašeni odgovori na dodatna pitanja audit tima Evropske komisije, a koja se, između ostalog, odnose na referentnost i kapacitiranost domaćih laboratorija.

MVTEO BiH neće biti centralni organ za sektor poljoprivrede, kaže Košarac

"Usaglašeni odgovori će biti dostavljeni Evropskoj komisiji do kraja aprila i očekujemo da će biti prihvaćeni. Potpuno smo posvećeni ovom procesu, jer želimo da napravimo dodatni iskorak ka otvaranju evropskog tržišta za plasman crvenog mesa, u interesu domaćih poljoprivrednika", poručio je Košarac.

Pristup fondovima EU

Ministri su, kako je saopćeno, razmijenili mišljenja o uspostavljanju IPARD operativne strukture kako bi se obezbijedio pristup fondovima EU namijenjenih za poljoprivrednu proizvodnju u FBiH i RS. Naglašeno je da se u tom procesu moraju poštovati ustavne nadležnosti entiteta u oblasti poljoprivrede.

"Nakon što bude formirana Vlada Federacije BiH, planiram da o ovoj temi razgovaram s novoizabranim federalnim ministrom poljoprivrede. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije i neće biti centralni organ za sektor poljoprivrede", naveo je Košarac istakavši činjenicu da je njegova uloga koordinirajuća.

Razgovarano je i o implementaciji kredita Svjetske banke za projekat jačanja otpornosti i konkurentnosti poljoprivrede, u okviru kojeg je planiran određeni stepen razvoja poljoprivrednog informacionog sistema.


Tagovi

Sastanak Poljoprivreda Staša Košarac Savo Minić IPARD


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.