Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica gnojiva
  • 19.09.2022. 15:00

Ruski amonijak u zamjenu za ratne zarobljenike: Zelenski ima uvjet za isporuku gnojiva

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski ima samo jedan uvjet za isporuki amonijaka iz Rusije preko ukrajinskog teritorija. Njegovu je ideju Kremlj odmah odbacio

Foto: Depositphotos/vitalii.kyrychuk
  • 101
  • 26
  • 0

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski izjavio je da će podržati ideju ponovnog pokretanja izvoza ruskog amonijaka kroz Ukrajinu samo ako Moskva izruči ratne zarobljenike. Ovu je ideju Kremlj brzo odbacio.

Ponuda UN-u

Naime, Ujedinjeni narodi su predložili da se amonijak, u vlasništvu ruskog proizvođača Uralchema dovede plinovodom do rusko-ukrajinske granice, a kako bi se ublažio globalni nedostatak. Ondje bi ga preuzeo američki Trammo te preusmjerio trećim zemljama. 

"Protiv sam isporuke amonijaka iz Ruske Federacije preko našeg teritorija. Učinio bih to samo u zamjenu za naše zarobljenike. To je ono što sam ponudio UN-u", rekao je u intervjuu za Reuters

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tu ideju. "Jesu li ljudi i amonijak ista stvar?", citirali su ga u ruskoj novinskoj agenciji TASS.  

Iz UN-a još nema komentara o ovom prijedlogu. 

Besplatno gnojivo za treće zemlje? 

Svoje uvjete o navodno više od 300 hiljada tona gnojiva koje stoji u evropskim lukama ima i ruski predsjednik Vladmir Putin. On je u sklopu svog govora na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu izjavio da je Rusija spremna zemljama u razvoju poslati svu količinu uz uvjet da Evropa dodatno ublaži sankcije na ruski izvoz.

300 hiljada tona gnojiva stoji u evropskim lukama (Foto: Depositphotos/angor1975)

Prozvao je EU da se ponaša "sebično", ukidajući sankcije samo kada je riječ o njenim članicama. "Samo oni mogu kupiti naša gnojiva. A šta je sa zemljama u razvoju i onim najsiromašnijima?", upitao je te dodao da su spremni ono koje čeka u evropskim lukama besplatno poslati zemljama u razvoju kada sankcije budu ukinute. 

Kremlj je saopćio i kako je Putin o ovoj temi razgovarao sa šefom UN-a, Antoniom Guteressom. U fokusu je bila provedba instanbulskog sporazuma o ukrajinskom izvozu žitarica iz crnomorskih luka, ali i izvozu ruske hrane i gnojiva. 

Obojica čelnika naglasila su važnost davanja prioriteta potrebama za hranom u zemljama Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike. Prema službenom saopćenju Kremlja, Guterres je izjavio da Sekretarijat i druge agencije UN-a ulažu velike napore kako bi uklonili sve prepreke u snabdijevanju svjetskih tržišta ruskim poljoprivrednim proizvodima i gnojivima. 


Tagovi

Nestašica gnoijva Ruski amonijak Volodomir Zelenski Uvjet Ratni zarobljenici Kremlj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete