Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 05.04.2023. 15:00

Razapeli ste poljskog seljaka: Opet na ulicama zbog uvoza iz Ukrajine, ministar podnio ostavku

Protesti poljoprivrednika u Poljskoj se ne smiruju. Osjećaju se prevarenim. Od dogovora s ministrom Kowalczym nema ništa. Nisu ugroženi samo ratari

Foto: Twitter/@CwiekaJacek
  • 86
  • 8
  • 0

Poljski poljoprivrednici se ne smiruju. Nastavili su proteste nezadovoljni implementacijom nedavnog dogovora s ministrom Henrykom Kowalczykom, u vezi kontrole nad uvozom ukrajinskog žita i kompanija koje to i dalje rade, izvještava Farmer. Više od 520 traktora i više od 1.000 ljudi okupili su se u Czerniczynu u blizini Hrubieszówa, nekoliko kilometara od poljsko-ukrajinske granice.

Kako bi pokazali kako se osjećaju, između poljoprivrednih mašina su razapeli lutku koja predstavlja poljskog seljaka. 

Nezadovoljni su jer od potpisanog dogovora s ministrom nema ništa. Pitaju se u čijem interesu djeluje vlast i zašto nema kontrole. Upozoravaju da problem sve više raste i osjećaju se prevarenima.

Nema ni granične kontrole

Nisu ugroženi samo ratari. Marcin Sobczuk, predsjednik Poljoprivrednog društva Zamość, istakao je da je već uvezeno ukrajinske maline koliko se ubere u Poljskoj u toku cijele godine. Stiglo je i 150.000 tona šećera, a do sada je kvota za cijelu Evropu bila 28.000 tona. Nema ni granične kontrole, nabrajaju.

Ne mogu opstati u sadašnjim uslovima (Foto: FB/Oszukana Wieś)

Upozoravaju da dolazi proljetna sjetva, ali neće odustati od borbe za svoja prava uprkos poljoprivrednim radovima. Pred njima je sumorna budućnost koja će mnogima donijeti napuštanje proizvodnje i imanja jer na tržištu nema mjesta za njih. Ističu i to da se u Ukrajini može sijati GMO, koristiti hemijski preparati koji su njima zabranjeni. U poljskim pekarama je ukrajinsko brašno koje nije kontrolisano. Ističu da zapadna Evropa ne želi takve proizvode koji se sve više gomilaju u Poljskoj.

Brašno iz Černobila?

"Zeleni dogovor ubija poljskog poljoprivrednika", rekao je Wieslaw Gryn. Ističe da su njihove subvencije katastrofalne, a da se ukrajinski farmeri znatno više stimulišu.

"Želimo da znamo šta jedemo! Danas je vrijeme za brašno iz Černobila! Ne slažemo se s ovim! Ako ne možemo zaštititi svoj novac, barem možemo zaštititi svoju čast", poručili su. 

Iz organizacije najavljuju da će nastaviti s pritiscima i protestima.

Ministar podnio ostavku

Poslednja vijest je da je ministar Henryk Kowalczyk danas podnio ostavku, a kao razlog naveo nemogućnost ispunjenja ugovora zaključenog s poljoprivrednicima. Evropska komisija je objavila nacrt produženja bescarinskog i kvotnog uvoza žitarica iz Ukrajine za još godinu dana, koji će se primjenjivati ​​od juna ove do 5. juna 2024. godine. Ministar je rekao da zbog toga nije moguće ispuniti dogovor koji je postignust s poljskim poljoprivrednicima.

Ostavka nije došla naglo, a već se raspravlja ko bi ga mogao naslijediti. Imenovanje novog se očekuje u toku ove sedmice.


Tagovi

Poljska Protesti poljoprivrednika Uvoz iz Ukrajine Ukrajinske žitarice Marcin Sobczuk Henryk Kowalczy


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Treba li "pritisnuti" vlasnike poljoprivrednog zemljišta da ga obrađuju ili daju u zakup?

150


Glasova: 84

Da, apsolutno! 56,0%

Glasova: 37

Ne, njihova zemlja, neka rade šta hoće 24,7%

Glasova: 13

Ja ne dam, neka propadne 8,7%

Glasova: 16

Ne tiče me se, ali mene niko ne bi mogao natjerati 10,7%

Pregled ankete

Pregled ankete