Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velike investicije
  • 08.01.2022. 14:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čapljina

Raste proizvodnja masline, šipka, smokve i lješnjaka u Čapljini

Na plantažama firme Agroherc Organic u prošloj godini podignuta je plantaža od 5.000 sadnica masline, a u planu je i podizanje novih zasada masline i šipka

Foto: FMPVŠ
  • 383
  • 76
  • 1

Veća proizvodnja hrane za domaće i inostrano tržište prioritet je čapljinskih proizvođača u ovoj godini. Aktivnosti na širenju kapaciteta već su započete, a vjeruje se da će to doprinijeti i boljem status malih poljoprivrednika.

Na plantažama firme Agroherc Organic, koje se prostiru na 140 ha zemljišta, u prošloj godini podignuta je plantaža od 5.000 sadnica masline, a u planu je i podizanje novih zasada masline i šipka za koje je urađena rekultivacija i priprema zemljišta.

Ukupno smo do sada investirali oko 10 miliona KM. U proljetnoj sjetvi planiramo nove zasade masline i šipka”, kazao je jedan od vlasnika Admir Rahimić.

Rasadnička proizvodnja u kompaniji Adria Hishtil

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva podržalo je projekte kroz strukturne mjere. Pomoć je dobro došla kompaniji Adria Hishtil, koja je proširila proizvodne kapacitete. Svojom rasadničkom proizvodnjom u plastenicima na površini od 22 ha ostvaruje oko 90 posto izvoza u 16 zemalja.

I firma Dominant koja se bavi rasadničkom proizvodnjom i proizvodnjom voća podršku je ostvarila u podizanju novih višegodišnjih zasada.

Dedić u posljeti kompaniji Dominant

Proizvođače u Čapljini jučer su posjetili resorni ministar Šemsudin Dedić,  direktor PIU jedinice FMPVŠ Halil Omanović, te predsjednik Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Ahmed Džubur.

Oni su obišli i pogone kompanije Lasta, a od novog vlasnika Petra Ćorluke informirani su da je u novoinstalirane, za proizvodnju keksa investirano oko 20 miliona eura koji mogu odgovoriti najmodernijim zahtjevima evropskog i svjetskog tržišta.

Kompanija Lasta ima u planu i sadnju smokve i lješnjaka, što planiramo organizirati u saradnji s kooperantima. Sve navedeno poslužit će nam kao sirovina u ovim pogonima za proizvodnju keksa”,  istakao je Ćorluka.

Velike investicije u proizvodnji keksa

Montaža proizvodnih mašina je pri kraju, a to ujedno znači da će proizvodi s traka ove kompanije uskoro pronaći svoje mjesto na domaćem i inostranom tržištu.

U prošloj godini podržali smo veliki broj novih investicija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, a jedna od njih je i ova tvornica koja ima svoju tradiciju”, rekao je Dedić.

Naveo je i kako vjeruje da će organizacijom otkupa i prerade domaćih poljoprivrednih proizvoda od smokve, višnje, trešnje i lješnjaka ovi prerađivački kapaciteti doprinijeti povećanju dodane vrijednosti, stabilnijem i većem prihodu malih poljoprivrednih proizvođača te rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta.


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: - | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine... Više [+]

Lješnjak

Lješnjak

Sinonim: Lijeska | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od decembra do marta.... Više [+]

Smokva

Smokva

Sinonim: - | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Tagovi

Čapljina Šemsudin Dedić Petar Ćorluka Halil Omanović Ahmed Džubur Admir Rahimić FMPVŠ Masline Šipak Lješnjak Smokva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.