Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcija Europola
  • 04.08.2022. 15:00

Raste proizvodnja lažnih pesticida u Evropi - otkrivena i fabrika

Uhapšeno je deset osumnjičenih. Dvije države prednjače u ilegalnom uvozu.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 383
  • 59
  • 0

Od 25. januara do 25. aprila 2022. godine provedena je operacija Srebrna sjekira VII koju je koordinirao Europol, a uključivala je organe za provođenje zakona iz 31 zemlje od kojih je 25 država članica EU i šest zemalja trećih strana. Ovo je sedmi put da se provodi godišnja velika operacija usmjerena na ilegalne pesticide.

"Kao rezultat prošlih operacija Srebrne sjekire organi za provođenje zakona uspjeli su zaplijeniti skoro 5.000 tona ilegalnih i krivotvorenih pesticida", rekla je Catherine De Bolle, izvršna direktorica Europola. Navela je da uklanjanje takvih nereguliranih i potencijalno opasnih proizvoda s tržišta doprinosi sigurnijem i zdravijem okruženju za građane EU.

Rezultat akcije

Ovakva sredstva, uprkos niskoj cijeni, imaju visoku cijenu za životnu sredinu, javno zdravlje i poljoprivrednu industriju. Fokus je bio na lukama, aerodromima i drugim ulaznim tačkama na kojima bi se mogao otkriti njihov uvoz i izvoz. Identifikovani su novi trendovi koji se pojavljuju na crnom tržištu EU kao sredstva za zaštitu bilja.

Rezultat posljednje akcije je hapšenje 10 osumnjičenih i zaplijena 1.150 t ilegalnih i falsifikovanih pesticida, kao i otkrivanje fabrike u kojoj su se falsifikovali pesticidi.

Uočen je porast trgovine ilegalnim pesticidima na jugu Evrope i u području Crnog mora, posebno iz Turske, ali Kina je i dalje na prvom mjestu kao mjesto porijekla.

Povećao se i broj pošiljki manje težine, koje imaju 10 l, odnosno 10 kg, a veći je i obim online trgovine. U porastu su i krivotvoreni proizvodi iz EU, što je dovelo do veće zapljene proizvodne opreme i sirovina. 

Opsežna operacija

Otkriveni su i brojni kriminalni putevi i radnje preko kojih ova roba dospijeva na tržište. Uvoze se gotovi proizvodi u ambalaži nalik poznatim brendovim ili kao sastojci za proizvodnju pesticida. U Bugarskoj je otkriven jedan proizvodni pogon.

Drugi evidentirani način je da se sredstva uvoze u zemlje gdje je dozvoljena njihova primjena, a zatim se dalje distribuiraju u one gdje nisu odobrena.

Europol je koordinirao operaciju, omogućio razmjenu informacija i pružio operativnu i stratešku analitičku podršku. U akciji su učestvovale države članice: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Finska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka Republika, Slovenija, Španija.

Zemlje treće strane: Brazil, Kolumbija, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Sjedinjene Američke Države.

Učešće su uzela tijela EU i međunarodne organizacije: Ured za intelektualnu svojinu (EUIPO), Evropski ured za borbu protiv prevara (OLAF), DG SANTE Evropske komisije, CropLife Europe i CropLife International.


Tagovi

Europol Ilegalni pesticidi Falsifikovani pesticidi Evropska unija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕