Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU trgovina
  • 01.12.2022. 15:00

Raste i izvoz i uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU-a

Evropska unija je najviše izvozila proizvode od žitarica, pšenicu i vino, a uvozila uljanu repicu i kukuruz. Kome i od koga?

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 104
  • 51
  • 0

Mjesečni izvještaj Evropske komisije o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima pokazuje da je u avgustu 2022. godine ona u Evropskoj uniji dostigla ukupnu vrijednost od 35 milijardi eura.

Trgovinski bilans je istog mjeseca dostigao najvišu vrijednost u godini, 5,6 milijardi eura. Za šest posto povećana je vrijednost izvoza, a uvoza za tri posto u odnosu na jul 2022. 

Izvoze se proizvodi od žitarica, pšenica i vino

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda je u avgustu dostigao 20,3 mlrd.€, a ukupan, u prvih osam mjeseci ove godine 148 mlrd.€. To odgovara 75 posto vrijednosti ukupnog izvoza 2021.

Najveće vrijednosti u osmom mjesecu se odnose na proizvode od žitarica u iznosu od 1,7 milijardi eura, pšenicu 1,6 mlrd.€ i vino 1,4 mlrd.€. Najviše proizvoda od žitarica je izvezeno u Ujedinjeno Kraljevstvo, Kinu i SAD. U regiju Bliskog istoka/Sjeverne Afrike (MENA) i u podsaharsku Afriku ide veliki udio izvoza pšenice. Samo u avgustu, 2 miliona tona ove žitarice stiglo je u region MENA što čini 48 posto njezinog ukupnog izvoza. U podsaharsku Afriku stiglo je 1,5 mil. t što je 34 posto.

Od početka godine do avgusta 2022. iz EU je izvezeno 36 posto vina u Sjevernu Ameriku, dok je 27 posto otišlo u susjedne zemlje - Ujedinjeno Kraljevsto, Švajcarsku i Norvešku.

Uvoz iz Brazila, UK i Ukrajine

Uvoz EU se povećao za tri posto i dostigao 14,7 milijardi eura u avgustu 2022. Ukupan uvoz EU u prvih osam mjeseci 2022. iznosio je 110,9 mlrd.€., što odgovara 85 posto godišnjeg uvoza u 2021.

U avgustu 2022. EU je uglavnom uvozila iz Brazila, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine. Iz Ukrajine je povećan za 19 posto u avgustu u odnosu na jul, uglavnom zbog povećanja uvoza uljane repice za 469 posto i pšenice za 246 posto. Kad je riječ o kukuruzu, porastao je u osmom mjesecu za 77 posto, najviše zbog ljetne suše koja je uticala na prinose u zemljama EU.

U fokusu trgovanje s Indijom

Indija je u grupi najvećih trgovinskih partnera Unije koja iz te zemlje više uvozi nego što izvozi, kada je u pitanju poljoprivredno-prehrambeni sektor. Najviše se uvozi kafa, čaj, kakao i začini u vrijednosti od 521 milion eura, a zatim slijede soja, riža i sirovi duhan.

EU je u Indiju najviše izvozila biljna vlakna, mliječne proizvode te voće (jabuke i kruške) kao i orašaste plodove.


Tagovi

Evropska komisija Poljoprivredni proizvodi Prehrambeni proizvodi Uvoz Izvoz Tržište hrane Trgovina Trgovinska bilansa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !