Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 27.11.2023. 13:30
  • Kanjiža

Ptičiji grip stigao u Srbiju: Najugroženiji ždralovi

Postoji velika opasnost da se virus prenese na domaću živinu.

Foto: Depositphoto/Allexxandar
  • 86
  • 40
  • 0

U opštini Kanjiža u Srbiji registrirana je pojava veoma zarazne varijante ptičjeg gripa, saopćila je lokalna samouprava, a prenijela Politika. Žarište zaraze je ribnjak na Velebitu gdje je, prema dosadašnjim procjenama, uginulo oko 600 ždralova. Rješenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, područje u krugu od tri kilometra od ribnjaka proglašeno je zaraženim.

Ovo područje obuhvata i atare naseljenih mjesta Velebit i Zimonjić. Prema rješenju Ministarstva, zabranjeno je iznošenje i prodaja peradi, mesa od peradi, jaja i jednodnevnih pilića sa svih teritorija. 

Ostali dijelovi opštine proglašeni su ugroženim, sa izuzetkom naselja Martonoš i Horgoš, prenosi 021.rs. Na čitavom ugroženom području zabranjena je prodaja peradi. Lokalna samouprava najavila je da će o daljim potezima blagovremeno obavijestiti građane.

Najugroženiji ždralovi

RTS piše da je žarište u Mađarskoj gdje je do sada izbrojano oko 10.000 uginulih ždralova. U susjednoj Srbiji se ptičiji grip pojavio na mjestima koje ove ptice koriste za odmor prilikom preleta ka jugu. Postoji velika opasnost da se virus prenese na domaću živinu.

Preporuka građanima je da ne ulaze u zaštićeno područje Specijalnog rezervata Slano Kopovo kod Novog Bečeja, jer su do sada čuvari prirode ovdje pronašli više od 70 uginulih ždralova, čiji ostaci su uklonjeni na propisan način.

Gdje je sve u Evropi izbila ptičja gripa? Stigla i u susjedstvo

Potvrda da je riječ o ptičijem gripu stigla je nakon analize uzoraka tkiva uginulih ždralova na Naučnom institutu za veterinarstvo iz Novog Sada. Virus je i ove godine stigao ranije.

"Taj virus uglavnom je prisutan u nekim hladnijim periodima godine, zimi i uglavnom je pogađao patke, labudove. Međutim, u posljednje dvije do tri godine virus je praktično ušao u populacije skoro svih divljih ptica i ostavlja katastrofalne posljedice po njihove populacije", rekao je iz Društva za proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

Stručnjaci apeluju na građane da obavijeste nadležne ukoliko im iznenada ždral sleti u dvorište ili ih vide u naseljima da nemaju želju da polete. To je obično prvi znak da su zaraženi.


Tagovi

Ptičji grip Ždralovi Zaražene ptice Slano kopovo Opasnost za živinu Milan Ružić Žarište zaraze Kanjiža


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]