Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba konja
  • 25.07.2017. 10:00

Prva izložba čistokrvih arapskih konja u BiH

Izložba je bila takmičarskog karaktera u dvije kategorije: čistokrvni arapski konji WAHO uzgoja i Borički arapski konji.

Foto: Konjički klub
  • 1.558
  • 170
  • 0

Čovjek i konji oduvijek imaju neraskidivu vezu, stoga je nastalo mnogo dubokoumnih riječi punih hvale za ove plemenite životinje. Čovjek u konju nalazi snagu bez surovosti, ljepotu bez sujete i prijatelja bez interesa. Upravo je to ono što su posjetioci mogli da primjete na prvoj izložbi čistokrvnih arapskih konja u BiH koja se proteklog vikenda održala u Visokom. Izložba je bila takmičarskog karaktera u dvije kategorije: čistokrvni arapski konji WAHO uzgoja i Borički arapski konji.

Savršenstvo elegancije i pokreta

Ljubitelji konja kao i svi ostali posjetioci imali su priliku da uživaju u izvrsno organiziranoj izložbi za šta sve pohvale i zasluge pripadaju konjičkom klubu "Vilenjak" iz Visokog. Ukupno 40 vlasnika iz BiH je predstavilo svoje ljubimce, a taj bi broj vjerovatno bio i mnogo voći da je država omogućila i učešće vlasnika konja iz susjednih zemalja. Razlog je zabrana koju BiH ima za izvoz kopitara u EU, te samim time dolazak stranih izlagača nije bio u mogućnosti. "Mnogi do danas nisu imali priliku vidjeti arapskog čistokrvnog konja koji ima posebno savršenstvo, pokret i eleganciju. Imali smo međunarodne sudije i mnoge druge koji su odvojili svoje vrijeme i pomogli nam da napravimo izložbu na evropskom nivou", istakao je predsjednik organizacionog odbora konjičkog kluba Vilenjak.

Ispod teksta pogledajte foto galeriju izložbe konja!

Veliki interes mladih

Da ljubav prema konjima i interesovanje za njihov uzgoj raste iz dana u dan pokazuje i činjenica da u Visokom postoje dva konjička kluba, sa velikim brojem mladih osoba koji su uključeni u rad konjičkih klubova. Također i na održanoj izložbi jako veliki broj mladih trenera je izvelo svoje konje na poligon i ocjenjivanje prvi put. Među izlagačima je bila i mostarka Amra Spahić koja ističe poseban odnos prema konjima: "Veoma je važan odnos koji se izgradi s konjem. Naš konj je bio istreniran i sve se svodi na brigu, održavanje i davanje ljubavi koja ne neophodna u svemu ovome, ali kada ga odgajate od malih nogu, onda je to bitna stvar". Najviše radosti i veselja je bilo kod djece koja nisu propustila priliku za slikanje sa ovim plemenitim životinjama.

U program uključiti i bosansko brdskog konja

Organizatori nisu krili zadovoljstvo kako je protekla izložba, a naročito sa velikim interesovanjem posjetitelja, stoga su za iduću godinu već najavili novu izložbu. Cilj je da na slijedećoj izložbi pored stranih izlagača čistokrvnih arapskih konja učešće uzmu i vlasnici bosansko brdskog konja. Na kraju jednodnevne izložbe vlasnicima čistokrvnih arapskih konja čiji su ljubimci danas pokazali najbolje kvalitete i osobine prigodne nagrade i pehare uručila je općinska načelnica Amra Babić.

Foto: Konjički klub "Vilenjak" Visoko


Fotoprilog


Tagovi

Konji Izložba Visoko Uzgoj Klub Vilenjak Izlagači Trener Poligon Djeca Organizatori Bosansko brdski konj


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete