Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoska tradicija
  • 25.02.2023. 13:30

Pršutijada na Mačkatu - praznik za oči i stomak

Sajam suvomesnatih proizvoda, okupio veliki broj posjetilaca i degustatora.

Foto: Marijana Simanić
  • 91
  • 40
  • 0

Nakon dvije godine pauze, zbog pandemije virusa korona, nastavljena je tradicija u selu Mačkat, nadomak Čajetine u Srbiji, gdje je održan 21. Sajam suvomesnatih proizvoda. Popularna Pršutijada je okupila 12 najjačih proizvođača ovih delikatesa koji su izložili svoje najbolje proizvode.

Jedinstvenu manifestaciju suvog mesa na Balkanu, za tri dana posjeti nekoliko desetina gostiju i turističkih radnika. Iako je na ovogodišnjoj izložbi bio manji broj proizvođača i izlagača, primijećen je bolji kvalitet proizvoda, goveđe i svinjske pršute, ovčije stelje, duvan i običnih čvaraka, te kobasice i slanine.

Sudar vjetrova

Proizvođači su se potrudili da svojim gostima sa Tare i Zlatibora, ali i graničnih bh. opština Rudog i Višegrada, ponude najkvalitetnije proizvode pažljivo odabrane za ovu priliku. Zadivljuje ljepota viđenog, posebno za gurmane i one koji odavno poznaju kvalitet užičke svinjske i goveđe pršute.

Za poseban okus zaslužna je klima i sudar vjetrova u ovom podneblju

Kao i prethodnih godina, ocjenjivala se ona najbolja, a laskavo prvo mjesto za najbolju goveđu pršutu pripalo je Dragoljubu Šopaloviću, drugo Jeleni Stojanović dok je treće mjesto zauzeo Rade Šopalović, svi iz sela Mačkat. Ovi "majstori" kažu da je za dobar i kvalitetan gotov proizvod, prije svega, potreba odlična sirovina koju oni nalaze najčešće u okolnim selima. Zatim, treba ga dobro osoliti i osušiti. Sam proces traje oko mjesec dana, a za poseban okus zaslužna je klima i sudar vjetrova u ovom podneblju.

Najbolju svinjsku pršutu napravio je Aleksandar Radojčić, drugo mjesto zauzeo je Dragan Stojanović dok je treće mjesto u ovoj kategoriji pripalo Vladimiru Andžiću.

Dobre cijene

Specifičnost ove Pršutijade se ogledala u tome što je po prvi put dodijeljeno posebno priznanje "Dušan K. Stojanović", koje je zasluženo pripalo Miliji Brkoviću iz sela Kačera, dugogodišnjem proizvođaču i višestrukom pobjedniku ove manifestacije.

Ono što se može zaključiti je da je ovaj događaj veoma važan i u samoj turističkoj ponudi Zlatibora jer privlači veliki broj posjetilaca iz raznih dijelova zemlje i susjedstva. Pored toga, ona je i prodajnog karaktera, tako da se goveđa pršuta prodavala po cijeni od 40 konvertibilnih maraka, dok se svinjska mogla kupiti za 28 maraka. Cijena slanine i kobasice je 23 KM, dok se sudžuk prodavao po 26 KM, a duvan čvarci po 25 KM. Cijena ovčije stelje je bila 26 maraka.   


Tagovi

Pršutijada Sajam suvomesnatih proizvoda Selo Mačkat Opština Čajetina


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

⌛️ Počinje 9. savjetovanje i sajam mljekara RS. Naša ekipa je već stigla u Gradišku. Šta se očekuje na dvodnevnom skupu, već smo pisali https://t.ly/YNV1B , a uskoro i svježi detalji 👇
Foto: Mario Relatić