Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsjetik
  • 27.12.2023. 12:00

Provjerite gnojiva, popravite mehanizaciju i očistite prskalice

Završeni su radovi u poljima, ali prije razonode, obavite još nekoliko poslova.

Foto: Depositphotos/Miljan
  • 38
  • 3
  • 0

Kraj je godine i za poljoprivrednike prilika ne samo da se odmore, nego i pouče i razonode. Kako su radovi u poljima završeni, vrijeme je da se sagledaju rezultati poslovanja. S obzirom na to da mineralna gnojiva imaju veliki uticaj na visinu prinosa potrebno je posvetiti posebnu pažnju na to koliko i kojih gnojiva su primijenili na svojim parcelama i sa kakvim uspjehom.

Budući da su završeni poslovi sa mehanizacijom i opremom, treba je uredno spremiti u natkriveni i zaštićen prostor. Kako bi neophodna oprema i mehanizacija dočekala novu sezonu iz Zavoda za poljoprivredu Unsko-sanskog kantona predlažu sljedeće:

  • izvršiti čišćenje i pranje strojeva pod uslovom da moramo voditi računa o odabiru mjesta gdje se neće kontaminirati okoliš sredstvima za pranje i odmašćivanje,
  • strojeve i opremu zaštititi od korozije,
  • vrijeme mirovanja mehanizacije iskoristiti za sve eventualne popravke i potrebna podešavanja.

Kako da pripremite traktor za "zimski san"?

Većina poljoprivrednih proizvođača posjeduje i prskalice, prije zimskog mirovanja treba učiniti i dodatne korake, odnosno izvršiti njihovu konzervaciju, a u proljeće kada prskalica bude ponovo potrebna obrnutim redoslijedom izvršiti dekonzervaciju. Ovakvim postupanjem ćemo opremi produžiti vijek trajanja i u novu sezonu poslova krenuti spremni.

Prskalicu treba je rastaviti na dijelove, temeljito očistiti, oprati i obavezno ocijediti. Naručito pažljivo treba oprati rezervoar iznutra, pumpu, cijevi i rasprskivač. Kada se ocijede, dijelove namazati zaštitnim uljem protiv hrđanja i pumpu spremiti na suho mjesto.


Tagovi

Spremanje mehanizacije Čišćenje prskalica Decembar Savjeti


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]