Pretraga tekstova
Završeni su radovi u poljima, ali prije razonode, obavite još nekoliko poslova.
Kraj je godine i za poljoprivrednike prilika ne samo da se odmore, nego i pouče i razonode. Kako su radovi u poljima završeni, vrijeme je da se sagledaju rezultati poslovanja. S obzirom na to da mineralna gnojiva imaju veliki uticaj na visinu prinosa potrebno je posvetiti posebnu pažnju na to koliko i kojih gnojiva su primijenili na svojim parcelama i sa kakvim uspjehom.
Budući da su završeni poslovi sa mehanizacijom i opremom, treba je uredno spremiti u natkriveni i zaštićen prostor. Kako bi neophodna oprema i mehanizacija dočekala novu sezonu iz Zavoda za poljoprivredu Unsko-sanskog kantona predlažu sljedeće:
Većina poljoprivrednih proizvođača posjeduje i prskalice, prije zimskog mirovanja treba učiniti i dodatne korake, odnosno izvršiti njihovu konzervaciju, a u proljeće kada prskalica bude ponovo potrebna obrnutim redoslijedom izvršiti dekonzervaciju. Ovakvim postupanjem ćemo opremi produžiti vijek trajanja i u novu sezonu poslova krenuti spremni.
Prskalicu treba je rastaviti na dijelove, temeljito očistiti, oprati i obavezno ocijediti. Naručito pažljivo treba oprati rezervoar iznutra, pumpu, cijevi i rasprskivač. Kada se ocijede, dijelove namazati zaštitnim uljem protiv hrđanja i pumpu spremiti na suho mjesto.
Tagovi
Spremanje mehanizacije Čišćenje prskalica Decembar Savjeti
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
prije 1 tjedan
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.