Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bunt poljoprivrednika
  • 18.04.2022. 09:40
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Živinice

Protesti u Živinicama - traktori sa zastavama kreću prema gradu

Poljoprivredne mašine zaustavit će ispred zgrade gradske uprave gdje će ostati do 12 sati. Ukoliko im se ne obrati gradonačelnik ili neko iz Gradskog vijeća, najavili su da će svake sedmice izlaziti na proteste

Foto: Eldin Glibanović
  • 339
  • 228
  • 0

U živiničkom naselju Ciljuge počelo je okupljanje poljoprivrednika s područja ovog grada koji u 10 sati kreću na proteste ispred zgrade gradske uprave. Kako su potvrdili za Agroklub, prethodno će poljoprivrednim mašinama proći gradskim upravama kako bi iskazali nezadovoljstvo usvojenim programom raspodjele sredstava za pomoć proljetnoj sjetvi. 

Riječ je o sredstvima u iznosu od 600.000 KM, koje je Gradsko vijeće Živinica usvojilo, kako kažu poljoprivrednici, prije doošenja ovogodišnjeg budžeta. Sporno je što proizvođači, bez obzira na već uložena sredstva i planirane obradive površine, ne mogu ostvariti pravo na iznos veći od 1.500 KM. 

Ispred zgrade gradske uprave ostaju do 12 sati

Na sastanku održanom ranije s predstavnicima Grada, tražili su da im se isplati 200 KM po muznom grlu, kako bi donekle ublažili velike izdatke uslijed velikog rasta cijena na tržištu. No, njihov zahtjev nije prihvaćen, zbog čega su svoja prava odlučili tražiti na ulicama. 

Kreće bunt poljoprivrednika iz Živinica - traktorima stižu pred gradsku upravu?

Poljoprivredne mašine zaustavit će ispred zgrade gradske uprave gdje će ostati do 12 sati. Ukoliko im se ne obrati gradonačelnik ili neko iz Gradskog vijeća, najavili su da će svake sedmice izlaziti na proteste. Osim toga, navode i kako je ovo alarm za više nivoe, odnosno Ministarstvo poljoprivrede Tuzlanskog kantona i Federalno ministarstvo poljoprivrede zbog neisplaćivanja najavljenih sredstava za pomoć sjetve, kao i kašnjenja u isplati i poticaja. 


Tagovi

Protesti Živinice Poljoprivrednici Proljetna sjetva Traktor Poticaji


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.