Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest svinjogojaca
  • 01.12.2023. 11:00

Protesti u Hrvatskoj se nastavljaju: Vlada sa svinjskim polutkama kao sindikat u SFRJ?

Do dogovora u Zagrebu nije došlo, dižu se poljoprivrednici u Moslavini i Dalmaciji, a brojni su komentari na najavu Vlade RH da će isplatiti 600 eura za nabavu svinjskih polutki.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 87
  • 4
  • 0

Deseti je dan kako protestiraju hrvatski svinjogojci u tri slavonske županije i sigurno je da neće stati, tim više jer im se sutra, subota, 2. decembra pridružuju i poljoprivrednici Sisačko-moslavačke i Šibensko-kninske županije. 

Kako je najavljeno, protest će se održati u 11.55 sati u Kutini, a u Drnišu počinje u 11 sati. 

Sve više punktova i poziva za organiziranjem novih

Uz to, otvoreni su i novi punktovi diljem Slavonije, a poziv za organiziranje upućen je i stanovnicima Zagreba te Zagrebačke županije. 

Podsjetimo, do dogovora s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković jučer u Zagrebu nije došlo. Njihovi ključni zahtjevi, kako su naveli, nisu uvaženi. 

Šta traže svinjogojci?

Riječ je o zahtjevu za hitnim omogućavanjem prodaje zdravih svinja i njihovog klanja (uz prethodni pregled veterinara) te preradu svinjskog mesa u objektima vlasnika. Također, osigurati mobilne klaonice gdje je to potrebno, posebice na području zona ograničenja.

Masovno uginuće divljih svinja u Nevesinju: Sve pozitivne na virus afričke kuge!

Potom, u zoni zaraze koja može biti maksimalno unutar kruga od 3 kilometra provesti epidemiološko istraživanje u vidu serološkog praćenja divljih svinja prema naputcima iz priručnika o afričkoj svinjskoj kugi, naložiti lovovlaštenicima provođenje naputaka. Za držane svinje, osim pojačanih biosigurnosnih mjera, ne bi trebalo biti zabrana u prometu, niti obveze klanja u klaonicama s posebnim odobrenjima, već u vlastitom objektu uz prethodni nadzor veterinara.

Treći neprihvaćeni zahtjev odnosi se na prestanak usmrćivanja zdravih svinja odnosno "stavljanje izvan snage sporne Naredbe i svih propisa koji stavljaju bilo kojeg uzgajivača svinja u nepovoljan položaj i koji ograničavaju slobodu izbora u vezi s klanjem svinja."

Vlada kao nekada sindikat u SFRJ

Vlada RH je s druge strane jučer ponudila dva nova programa pomoći uzgajivačima, među kojima je i jednokratna mjera pomoći, isplata 600 eura za nabavu svinjskih polutki subjektima pogođenim provedbom mjera, koja će "doprinijeti očuvanju tradicijskog načina prerade svinjskog mesa i pripreme tradicionalnih polutrajnih i trajnih suhomesnatih proizvoda kojim, osim očuvanja tradicije, obitelji osiguravaju dio potreba kućanstva za mesom i mesnim proizvodima."

No, ta mjera nije svinjogojcima najbolje sjela. 

"Može li itko suvislo obrazložiti kakva je to logika da ljudi ubijaju svoje zdrave tovljenike, a da se Vlada bavi svinjskim polutkama kao nekada sindikat u SFRJ? Ubijte svoje zdrave da bi vam Vlada dala do 600 eura kako bi kupili uglavnom uvozne svinjske polovice!", tek je jedan od komentara.

Pitaju i zna li itko od nadležnih službi otkuda su točno te svinjske polutke i koliko su dugo bile zaleđene?


Tagovi

Prosvjed Afrička svinjska kuga Poljoprivrednici Izlazak na ceste Novi punktovi Zahtjevi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.