Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 24.05.2023. 15:00

Protest protiv uvoza iz Ukrajine - poljoprivrednici imaju četiri zahtjeva

Šta muči poljoprivrednike centralne i istočne Evrope? Traže dugoročne mjere kako bi njihova proizvodnja bila zaštićena

Foto: FB/Protest Rolników
  • 82
  • 46
  • 0

"Želimo pomoći, ali ne pod svaku cijenu", "Isti uvjeti za sve poljoprivrednike", "Pomozimo Ukrajini bez bankrota za farmere", samo su neki od transparenata s kojima su poljoprivrednici iz centralne i istočne Evrope, većinom iz Mađarske, Poljske i Rumunjske, protestovali u Briselu kako bi predstavili svoje zahtjeve Januszu Wojciechowskom, komesaru za poljoprivredu, a protiv uvoza žitarica iz Ukrajine, izvještava Euronews.

Zategnuti odnosi u regionu

Uvoz sve više zateže odnose u regionu, a poljoprivrednici zahtijevaju da Evropska unija preduzme dugoročne mjere kako bi njihova proizvodnja bila zaštićena.

Naime, prošle su godine ukinute uvozne carine za ukrajinske poljoprivredne proizvode kako bi podržali za vrijeme sukoba s Rusijom, ali je jeftino žito preplavilo pogranične zemlje.

Žele pomoći, ali... (Foto: 

Krajem aprila postignut je dogovor s pet zemalja članica kojim im se omogućava da prestanu da prodaju i skladište ukrajinsko žito na svojim teritorijama. Istovremeno im je odobrena finansijska podrška od 100 miliona eura, ali sporazum ističe 5. juna.

Ne može to tako: 12 zemalja oštro o zabrani uvoza iz Ukrajine

Sada traže dodatna sredstva iz Unije, strože mjere, poput pojačane kontrole kvaliteta za uvoz.

Četiri zahtjeva

Győrffy Balázs, predsjednik mađarske Nacionalne poljoprivredne komore (NAK), je na svom Facebook profilu iznio četiri zahtjeva poljoprivrednika koji traže da se: 

  1. zabrani uvoz proizvoda iz Ukrajine do sredine juna 2024. godine kako bi se osigurao skladišni prostor za ovogodišnju žetvu i rješavanje tržišnih problema u pogođenim zemljama;
  2. zabrani uvoz i za proizvode kao što su jaja, meso peradi, med, ulje, pšenično i kukuruzno brašno, šećer, voće, povrće i prerađena hrana;
  3. oformi fond za podršku poljoprivrednicima u istočnoj i centralnoj Evropi koji su najviše pogođeni posljedicama rata;
  4. obavi provjera ukrajinskih proizvoda da li su usklađeni sa EU propisima o zaštiti okoliša i životinja, zdravstvenim propisima biljaka i životinja.

"Potrebne su nam mjere da tranzit bude tranzit, a ne kraj transporta. Žitarice treba da dospiju u siromašnije zemlje, u Afriku. Imamo dosta svog žita kojeg trebamo prodati", izjavio je Darie Bizu, rumunski poljoprivrednik.

Mađari su posebno glasni (Foto: FB/Győrffy Balázs)

Pravila nisu ista za sve

Na protestima se istče da dok evropski poljoprivrednici posluju po strogim pravilima, ta ista pravila ne važe za proizvode iz Ukrajine. Najviše se to odnosi na zelene standarde EU i direktive o pesticidima. To znatno poskupljuje proizvodnju i ne mogu biti konkurencija sa skupljim proizvodima koje niko ne želi da otkupi. Na takvu situaciju je ukazao József Luzsi, potpredsjednik NAK. 

Zahtjevi su predani Wojciechowskom koji je prisustvovao protestu (na naslovnoj fotografiji, op.a.). On se i kratko oglasio na Twitteru napisavši kako je ovo prilika za razgovor. 

Glasnogovornik Komisije je rekao da prije poduzimanja bilo kakvih daljih koraka očekuju od svih država članica da implementiraju prethodne sporazume i povuku jednostrane zabrane uvoza, što Mađarska do sada nije učinila.


Fotoprilog


Tagovi

Brisel Protest poljoprivrednika Janusz Wojciechowski Uvoz žitarica Ukrajinsko žito Tranzit žitarica Uvoz iz Ukrajine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.