Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Posavina
 • 06.09.2023. 09:00
 • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Protest poljoprivrednika u FBiH: Blokirat će cestu i ostati do ispunjenja zahtjeva!

Popustilo je strpljenje poljoprivrednika. Protestnom kolonom koju će činiti oko 100 traktora sutra će blokirati put Orašje - Tuzla.

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
 • 459
 • 66
 • 0

Stotinjak traktora naći će se u četvrtak, 7. septembra, u protestnoj koloni na dionici puta Orašje - Tuzla. Poljoprivrednici iz Posavine, uz podršku kolega iz drugih dijelova Federacije BiH na ovaj će način izraziti svoje nezadovoljstvo trenutnim statusom u ovom sektoru.

Popis zahtjeva čije ispunjene traže protestom i blokadom ceste, već je spreman za slanje na adresu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, potvrdio je za Agroklub predstavnik Udruženja poljoprivrednika Orašje, Perica Marošević.

"Izlazak na cestu je naš prvi potez upozorenja, a u slučaju ignoriranja isti ćemo pooštriti i proširiti. Želimo se izboriti za naš boljitak, pa čak i opstanak pojedinih poljoprivrednih proizvođača", rekao je Marošević. 

Blokada ceste

Poljoprivrednici će se okupiti sutra u 10 sati na stadionu HNK Orašje, a nakon sastanka će u 12:00h uz policijsku pratnju traktorima krenuti u blokadu ceste Orašje-Tuzla. Na sporednoj cesti će biti omogućen prolaz hitnim slučajevima.

S protesta u Orašju 2014. (Facebook/SUP ŽP)

Popis zahtjeva za okončanje protesta:

 • Isplata obećane pomoći za proizvedenu pšenicu 2022./2023. u traženom iznosu od 600 KM/ha.
 • Trenutna isplata dospjelih poticaja.
 • Hitan sastanak s ministrom poljoprivrede povodom pitanja kako ući u jesenju sjetvu.
 • Ukidanje obaveznog prilaganja fiskalnog računa sjemenske pšenice radi ostvarenja poticaja zbog ekstremno visokih cijena.
 • Trenutno obustavljanje i uvid u listu korisnika i njihov traženi iznos za mjeru "Podrška investicijama u izgradnju ili proširenje odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda" iz programa kapitalnih ulaganja. Promijeniti pravilnik navedene mjere jer 86 subjekata svojim investicijama predstavljaju gotovo 45% ukupnog iznosa ulaganja, dok se ostalih 55% odnosi na 2.966 subjekata u ostalim mjerama.
 • Dozvola za kretanje zdravih svinja u područjima zaraženim afričkom svinjskom kugom.
 • Ubrzao donošenje odluke i početak isplate naknade za eutanazirane svinje.
 • Smanjenje referentnog prinosa ječma i pšenice na 1,5 t/ha, te potpuno ukidanje referentnog prinosa suncokreta.

Istrajati do kraja

Na pitanje koliko planiraju ostati na putu, Marošević ističe kako bi volio da uopće ne dođe do blokade, ali da su spremni i na višednevne proteste.

"Možemo biti tri sata, ali i tri dana, pa i više. Sve dok se naši zahtjevi ne ispune", kaže nam.

Nakon "nikad gore godine" kada je riječ o prinosima i vremenskim nepogodama, kašnjenje novčane podrške je, prema riječima proizvođača, posljednje što im treba. Na pragu jesenje sjetve, još čekaju onu obećanu s proljeća. Za to vrijeme cijene repromaterijala su “podivljale”. Proizvođači navode kako bi, da su imali sredstva ranije osigurali gorivo, kada je bilo jeftinije.

"Cijena sjemenske pšenice je 1,85 KM, znači šest kilograma trenutne cijene pšenice trebaš dati za kilogram sjemenske. Nama, na primjer, za 70 hektara treba 33.000 KM samo za sjeme", precizira diplomirani agronom Snježana Kopačević iz "Mlin-ko-Kopačević" u Donjem Svilaju kod Odžaka i navodi kako je to samo jedna njihova radna jedinica.

Pojašnjava time i zahtjev posavskih poljoprivrednika za ukidanje fiskalnog računa sjemenske pšenice kao uslov za odobrenje poticaja. Ona navodi da bi poljoprivrednici, ako je riječ o kvaliteti, bez problema mogli sijati svoje sjeme.

"Oni su naša članica, red je, a i moramo im dati podršku. Sjetva je na pragu i svakim dan je sve skuplje, a pomoći nema. Gorivo je skuplje nego prošle sezone, a i gnojivo poskupljuje", rekao je za Agroklub, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo, potvrdivši da će i on put Orašja krenuti sutra. Svoju podršku potvrdili su i predstavnici Udruženja "Sela Semberije i Majevice".


Tagovi

Protest poljoprivrednika Blokada ceste Orašje - Tuzla Kolona traktora Perica Marošević Snježana Kopačević Nedžad Bićo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

69


Glasova: 31

Da 44,9%

Glasova: 27

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,9%

Pregled ankete

Pregled ankete