Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 31.03.2023. 15:00

Protest bugarskih i rumunskih poljoprivrednika: Cisternu mlijeka prosuli u septičku jamu

Protestna akcija uključuje i višednevne blokade graničnih prijelaza i luka. Otkupa nema ili je po mizernim cijenama.

Foto: Screenshot/YouTube
  • 69
  • 6
  • 0

Rumunski i bugarski poljoprivrednici udružili su se u zajednički protest, a kako izvještava Agroinfo, poljoprivredne organizacije iz ove dvije države protestuju zbog planova za produženje važenja Uredbe Evropskog parlamenta i Vijeća EU o bescarinskom uvozu robe poljoprivrednog porekla iz Ukrajine.

Forum profesionalnih farmera i prerađivača iz Rumunije FAPPR i Nacionalna asocijacija proizvođača žitarica NGPA iz Bugarske objavili su zajedničko saopštenje u kome su naveli da je glavni problem poljoprivrednika u ovim državama upravo uvoz iz Ukrajine. Situacija na tržištu ocjenjuju alarmantnom, navodeći kako su dovedeni u bezizlaznu situaciju. Otkupa nema ili je po mizernim cijenama.

Prijete bankroti 

U saopštenju su među glavnim problemima istakli značajno pogoršanje konkurentnosti bugarskih i rumunskih poljoprivrednih proizvođača, kao rezultat liberalizacije trgovine poljoprivrednim proizvodima s Ukrajinom te napomenuli kako se poljoprivrednici suočavaju s realnom prijetnjom masovnog bankrota, nemogućnosti plaćanja zakupnina i značajnih dugova.

Intervenisala je i Evropska unija. 

Posegnuli u kriznu rezervu - spašavaju poljoprivrednike pogođene ukrajinskim žitaricama

Ukazali su na izostanak otkupa bugarskih i rumunskih žitarica i uljarica, te da cijene po kojima ih prodaju ne pokrivaju troškove proizvodnje. Skladišta prerađivača su, kako navode, puna ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Budžet za hitne mjere podrške za sektor žitarica i uljarica u Bugarskoj, Poljskoj i Rumuniji, ocijenili su izuzetno niskim, navodeći kako neće ni djelimično pokriti gubitke.

Mlijeko završilo u septičkoj jami

Protestne akcije su već počele i od srijede 29. marta se odvijaju u Bugarskoj, na granici s Rumunijom u gradovima Vidin, Ruse, Silistra i Kardam, a prema najavi traju još danas.

U Rumuniji će blokade uslijediti 7. aprila na prijelazima luka Konstanca i Bukurešt.

Protestovali si uzgajivači mliječnih krava iz nekoliko okruga u Transilvaniji. Oni su se okupili u Surduc, u Sălaju, kako bi, u znak bunta prosuli cisternu mlijeka u septičku jamu. Mljekari su u očajnoj situaciji, jer nemaju kome prodati mlijeko. Razmišljaju i da odustanu od bavljenja mljekarstvom.

Veliki prerađivači odbijaju da kupuju od rumunskih farmera, i pored toga što litar mlijeka ima veoma nisku cijenu od 0,24 eura/l.

Forum Udruženja proizvođača kukuruza u Rumunija APPR najavio je da će rumunski farmeri iz cijele zemlje izaći će na ulice 7. aprila 2023. kako bi izrazili kolektivno nezadovoljstvo.


Tagovi

Rumunija Bugarska Protesti poljoprivrednika Blokiranje graničnih prelaza Uvoz iz Ukrajine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

U kojim slučajevima bacate hranu u svom kućanstvu?

7


Glasova: 0

Kada ostane od ručka, a niko neće pojesti kasnije 0,0%

Glasova: 1

Prođe joj rok trajanja ili se pokvari 14,3%

Glasova: 0

Previše hrane kupimo i ne možemo sve pojesti 0,0%

Glasova: 4

Otpatke od hrane iskoristimo za kompost i(li) damo psima, kokama, svinjama... 57,1%

Glasova: 2

Ne bacamo hranu 28,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Broj primarnih korjenčića je specifičan za vrstu strnih žita i zbog toga se može koristiti za determinaciju vrste. Pšenica različitog roka sjetve se razlikuje i na osnovu ovoga pokazatelja. Prema tome, ozima pšenica klija sa tri, a jara sa... Više [+]