Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usvojeni zaključci
  • 26.01.2023. 16:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prnjavor

Proizvođači mlijeka traže veće poticaje: Zaprijetili protestima

Na sastanku u Prnjavoru usvojeno je nekoliko zaključaka, među kojima i onaj o izlasku na mirne proteste

Foto: Udruženje mljekara RS
  • 318
  • 121
  • 0

Proizvođači mlijeka iz Republike Srpske izrazili su nezadovoljstvo visinom novčanih podrški koje predviđa Nacrt pravilnika o načinu i uslovima za ostvarivanje poticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023. godinu. Predstavnici iz 20 općina i gradova RS-a, odnosno 89 farmera, sastali su se danas u Prnjavoru, gdje su razmatrali novi pravilnik i donijeli nekoliko zaključaka.

Prvobitno traže da se zaustavi objava ovo dokumenta i to "do izmjene u skladu sa zahtjevima proizvođača", te da premija po litru kravljeg mlijeka iznosi 0,45 KM.

Osim toga, doneseni su i sljedeći zaključci:

  • Da poticaj za junice bude 900 KM/grlo i da se izbaci uslov da se junica mora držati tri godine u stadu, jer se one i proizvode, između ostalog, i za domaće tržište, kako bi stimulirali domaću proizvodnju, a ne one iz uvoza.
  • Da se ukinu limiti po načinu registracije odnosno količinski limiti. Proizvedeno mlijeko bez obzira da li je proizvođač nekomercijalno, komercijalno gazdinstvo ili preduzeće je mlijeko.
  • Prijedlog Pravilnika predstavlja nepoznavanje poljoprivredne proizvodnje, potcijenjivanje i ponižavanje proizvođača mlijeka, onih koji su i u vrijeme korone i kad je u septembru i Srbija ostala bez mlijeka osiguravali redovno naše tržište i pored gubitaka koje su imali zbog rasta svih inputa proizvodnje.

Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune, proizvođači mlijeka Republike Srpske će, kako su najavili, organizirati mirne proteste o kojima ćemo blagovremeno obavijestiti javnost.

Šta donosi novi pravilnik o poljoprivrednim podsticajima u RS?

"Pravilnik sve više počinje da finansira različite institucije, koje možda više spadaju u domen nauke. Pitanje ostaje da li poljoprivrednici imaju prava da apliciraju na fondove nekih drugih ministarstava? Možda je vrijeme da ponese novo ime: Pravilnik o načinu i uslovima za podršku budžetskim korisnicima, selu i poljoprivredi", naveli su u svom saopćenju nakon sastanka iz Udruženja mljekara RS.

Svi zaključci su, kako ističu, podržani jednoglasno. Na sastanak je bio pozvan i resorni ministar Savo Minić, koji zbog službenog puta na sajam u Beograd nije prisustvovao ovom susretu.


Tagovi

Farmeri Proizvođači mlijeka Mljekari Poticaji Zaključci Savo Minić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.